Regija     | 06.07.2020. 14:08 |

Čuljak: Hrvatski birači odabrali igrati na sigurno

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 6. srpnja (FENA) - Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj politički analitičar Marin Čuljak s mostarskog Filozofskog fakulteta kazao je kako su hrvatski birači odabrali igrat na sigurno.

- Ako gledamo iz perspektive načina vođenja izborne kampanje i poruka koje su slane biračima, mogu reći da je pobjeda HDZ-a bila očekivana. Kampanja HDZ-a je bila kroz cijelu kampanju afirmativna i temeljila se na budućem radu i ostvarenim rezultatima. S druge strane Restart koalicija gradila je kampanju na podjelama i, zapravo, ključna pogreška koju su radili je što su kampanju gradili na oponiranju HDZ-u - ocijenio je Čuljak u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, politički marketing jasno kaže da kada vam protivnik postane središte kampanje u pravilu gubite izbore. Stoga je, po njegovom mišljenju, pobjeda HDZ-a bila očekivana.

Jedino iznenađenje izbora je, smatra Čuljak, sedam osvojenih mandata koalicija Možemo.

- Evidentno je da su oni uzeli određeni dio lijevog biračkog tijela, koje je u pravilu pripadao SDP-u. Most je opet osvojio dosta mandata, što većim dijelom mogu zahvaliti istaknutim pojedincima na svojim listama. Domovinski pokret je osvojio očekivan broj mandata, zapravo, njihovi rezultati su najbliži onima koje su predviđale i predizborne ankete. U širem političkom kontekstu, građani su u vremenu krize odabrali provjerenu stranku, time su afirmirali dosadašnji rad hrvatske vlade i premijera - kazao je Čuljak.

Komentirajući rezultate u jedanaestoj izbornoj jedinici, gdje je HDZ osvojio sva tri saborska mandata, Čuljak je ocijenio da su Hrvati izvan Republike Hrvatske prepoznali Andreja Plenkovića kao lidera koji zaslužuje njihovo povjerenje.

- U 11. izbornoj jedinici zapravo se reflektiraju rezultati iz RH. Nešto veća izlaznost u BiH govori o tome da su birači imali dobre kandidate, koji su potaknuli odziv. Očito da su i Hrvati izvan Hrvatske prepoznali Andreja Plenkovića kao lidera koji zaslužuje i njihovo povjerenje. Mislim da značajan doprinos takvom rezultatu daje i jako dobar odnos sestrinskih stranaka HDZ-a BIH i HDZ-a RH - istaknuo je Čuljak.

Upitan kakav se odnos Republike Hrvatske prema BiH može očekivati nakon ovih izbora, Čuljak je izjavio kako očekuje dobre odnose dviju država.

- Ukupno gledano, jasno je da će HDZ i Premijer Plenković formirati stabilnu vladu i moći će provoditi politiku HDZ-a. Kako je Plenković u prethodnom premijerskom mandatu pokazao značajan afinitet prema BiH, daje nam za pravo očekivati zalaganje za europsku BiH - ustvrdio je Čuljak.

Podsjetivši da je briga za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustavna kategorija te imajući u vidu sastav Hrvatskog sabora, Čuljak je kazao kako vjeruje da će europski put BiH, vladavina prava i zaštita prava Hrvata u BiH biti češće agenda u Hrvatskom saboru no što je to bio slučaj u prethodnom sazivu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom