Svijet     | 06.07.2020. 14:35 |

Patrijarh Kiril: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju prijetnja je hrišćanstvu

FENA Internet

MOSKVA, 6. jula (FENA) - Patrjiarh Kiril, čelnik  Ruske pravoslavne crkve, izjavio je u ponedjeljak da pozivi na pretvaranje istanbulskog muzeja Aja Sofija u džamiju predstavjaju prijetnju hrišćanstvu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je da Aja Sofija, spomenik Svjetske kulturne baštine koji je na listi UNESCO-a, u srcu vizantijskog hrišćanstva i muslimanskog  otomanskog carstva i jedne od najposjećenih turističkih lokacija u Istanbul, promjeni status i ponovo postane džamija.

Prijedlog je kritikovalo nekoliko vjerskih i političkih čelnika, među kojima ekumenski patrijarh sa sjedištem u Istanbulu, kao i Grčka, Francuska i Sjedinjene Države.

-  Prijetnja Aja Sofiji je prijetnja kompletnoj hrišćanskoj civilizaciji, što znači prijetnju našoj duhovnosti i istoriji – navodi u saopćenju patrijah Kiril.         

-  To što bi se moglo desiti Aja Sofiji izazvat će duboki bol u ruskom narodu – kazao je.

Kremlj je saopćio u ponedjeljak kako se nada da će turske vlasti uzeti u obzir status Aja Sofije kao mjesta Svjetske kulturne baštine.

- To je omiljeno remek djelo za turiste iz svih zemalja koji posjećuju Tursku, uključujući i naše turiste iz Rusije, za koje Aja Sofija, pored posebne turističke vrijednosti, ima veoma duboku duhovnu vrijednost – izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Erdogan je izjavio prošle sedmice da su kritike zbog eventualnog pretvaranja Aja Sofije u džamiju napad na turski suverenitet. Brojni Turci tvrde da bi obnavljanje statusa džamije bolje odrazilo identitet Turske kao većinski muslimanske zemlje, dok ankete javnog mnijenja pokazuju da većima Turaka podržava tu promjenu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turistima će se ponovo naplaćivati ulaz u historijsku znamenitost i džamiju Aja Sofija u Istanbulu

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Patrijarh Kiril: Rusi koji ne služe domovini su 'unutrašnji neprijatelji'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo