Regija     | 06.07.2020. 14:26 |

Većina građana Srbije ne vjeruje u službene podatke o epidemiji

FENA Agencije

BEOGRAD, 6. srpnja (FENA) - Većina građana Srbije nema povjerenje u službene informacije institucija o epidemiji koronavirusa, a tijekom završnice predizborne kampanje više od 50 posto ocijenilo je razinu informiranja o koronakrizi nezadovoljavajućom, pokazuju istraživanja agencije Valicon.  

 Razinu informiranosti o epidemiji koronavirusa 54 posto građana ocjenjuje kao "nezadovoljavajuću", dok je 65 posto istaknulo nepovjerenje u službene informacije nadležnih institucija, navodi se u sažecima istraživanja proslijeđenog medijima.

 Zabrinutost zbog širenje virusa izražava 79 posto ispitanih građana, što je devet posto više u odnosu na razdoblje prije mjesec dana.

 Da su mjere prevencije za kontrolu širenja zaraze preblage ocijenilo je 44 posto građana Srbije, dok pogoršanje u narednom razdoblju predviđa 74 posto ispitanika, što je  istodobno i najpesimističnije stajalište od početka epidemije.

 Strah od dužine trajanja koronakrize navodi svaki drugi ispitanik, a najviši je postotak onih koji strahuju za svoje najbliže - 70 posto.

 Regionalna agencija za istraživanje tržišta Valicon navodi da je istraživanje napravljeno na "nacionalno reprezentativnom uzorku" po dobi, spolu i obrazovanju.

 Oprečne informacije, nepovjerenje u službene podatke i njihova neujednačenost, te visok postotak nezadovoljstva građana u vezi s informiranjem medija čine skupinu razloga koji se mogu tumačiti kao uzrok visokog stupnja zabrinutosti za širenje korona virusa, navodi se u istraživanju, prenosi Hina.

 Agencija Valicon osim Srbije prati reagiranja stanovništva u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj, a rezultati pokazuju da je prosjek zabrinutosti zbog širenje virusa kod građana Srbije u dosadašnjim mjerenjima najviši u usporedbi s regijom i od početka epidemije varira između 70 posto danas i 90 posto s kraja ožujka, nakon neujednačenih reagiranja na epidemiju, kao i naglu promjenu svakodnevice i smanjenu sigurnost.

 Za mjere koje se poduzimaju u svrhu suzbijanja pandemije, 44 posto ispitanika smatra da su previše blage.

 Da su mere sukladne i primjerene situaciji uvjereno je 42 posto ispitanika, dok ih 14 posto doživljava kao previše stroge.

 Praćenje posljednjih informacija u medijima, u kojima se u sumnju dovodi istinitost i vjerodostojnost službenih podataka o broju zaraženih i preminulih od covida-19, prouzročilo je smanjeno povjerenje u službene informacije, naputke i preporuke koje objavljuju resorne institucije.

 U Srbiji je, do nedjelje u 15 sati, potvrđeno 302 novozaraženih i petero umrlih od covida-19, na bolničkom liječenju su 2553 pacijenta, od koji 81 na respiratoru.

 Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je, prema službenim podacima, testirano ukupno 439.445 osoba i registrirano 16.131 inficiranih i 311 umrlih, a postotak smrtnosti je 1,93 posto.

 Nove podatke objavit će ministarstvo zdravstva danas poslije 15 sati. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'