Ekonomija     | 06.07.2020. 15:31 |

Projekat Stolac: Raskršće civilizacija prilika za kulturni turizam

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - "Stolac: raskršće civilizacija" projekat je koji je pokrenula Fondacija "Mak Dizdar", a predstavljen je danas u Historijskom muzeju BiH.

O značaju aktivnosti koji se implementiraju u okviru projekta govorili su predsjednik Fondacije "Mak Dizdar" Gorčin Dizdar, rukovodilac projekta "Stolac: raskršće civilizacija" Ruba Velagić, lokalni koordinator u Stocu Aldin Krgo.

Također je upriličeno i premijerno prikazivanje promotivnih filmova Stoca, grada s bogatim kulturno-umjetničkim i historijskim naslijeđem.

Ekspertica za kulturni turizam Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Milena Filipović istakla je da je prije dvije godina Evropska komisija donirala sredstva za regionalne programe za razvoj turizma iz oblasti kulturnog i avanturističkog turizma. U taj projekt uključeno je šest zemalja jugoistočne Evrope među kojima je i BiH.

Kad je riječ o kulturnom turizmu tu se, kako je navela Filipović, radi tematski te su tu primjera radi kulturne rute posvećene arheologiji i periodu Rima, ruta Balkanski spomenički put koja se odnosi na spomenike nakon Drugog svjetskog rata i to futurističke, ne figurativne i treća tema koja je vezana za Stolac je "Zapadni Balkan: raskršće civilizacije".

Ova tema za cilj ima promociju raznovrsne kulturne baštine u svrhu turizma.

Filipović je istakla da je projekat "Stolac: Raskršće civilizacija" dobio grant prije svega zbog kvaliteta i prezentacije.

Predsjednik Fondacije "Mak Dizadar" Gorčin Dizdar istakao je da je ovo prvi put nakon 20 godina da su uspjeli uz pomoć konkretnog projekta zaposliti mlade osobe.

- To nije slučajno, od samog osnivanja Fondacije 2001. godine jedan od strateških ciljeva je, pored zaštite i promocije lika i djela Maka Dizdara, bila i danas je afirmacija, promocija kulturnog naslijeđa Stoca, rodnog kraja Maka Dizdara. I cjelokupne regije Hercegovine - kazao je Gorčin Dizdar.

On je istakao da se Stolac na žalost najčešće negativno spominje u medijima te naveo da su u Fondaciji "Mak Dizdar" u kulturnom turizmu vidjeli značajnu priliku ne samo ekonomsku, nego i za šire društvene promjene.

- Projekat nije namijenjen samo turistima nego i lokalnom stanovništvu koje često nije upoznato sa bogatstvom koje ima u svojoj sredini - podvukao je on.

Lokalni koordinator projekta u Stocu Aldin Krgo istakao je da je Stolac grad prirodnih ljepota i kulturno-historijskih spomenika.

Krgo je također skrenuo pažnju da Stolac koji ima sve predispozicije da postane centar kulturnog turizma, nema smještajne kapacitete, pa čak ni autobusku stanicu.

On smatra da je nevladin sektor zaslužan za promovisanje Stoca, te da se uz sistemsku podršku za turizam i kulturu mogu pospješiti i drugi segmenti.

Fondacija "Mak Dizdar" započela je implementaciju tog projekta u martu ove godine s ciljem povećanja broja turističkih posjeta općini Stolac kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute koja uključuje kulturno-historijsko naslijeđe Stoca. U sklopu projekta predviđeno je niz aktivnosti: razvoj i postavljanje turističke signalizacije na području općine, kreiranje vizualnog i narativnog identiteta, outdoor i online marketinšku kampanju s ciljem promoviranja Stoca kao turističke destinacije, edukativne radionice stručnih vodiča, promo event na Starom gradu Vidoškom, kao i otvaranje Centra za interpretaciju kulturne baštine, koji uskoro počinje s radom. 

Aktivnosti se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo