Bosna i Hercegovina     | 06.07.2020. 16:25 |

Ustavni sud RS odlučuje o vetu Bošnjaka na zaključke o Rezoluciji PS PD BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 6. jula (FENA) - Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a danas nije podržan veto Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Predstavnički dom Parlamentrane skupštine BiH izglasao 20. maja.

To pitanje ide na odlučivanje u Ustavni sud RS, koji treba da donese konačnu odluke o tome da li se skupštinski zaključci odnose na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalng interesa na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se odbacuje Rezolucija Predstavničkog doma o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

Opozicione srpske stranke i bošnjački poslanici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali glasanju o zaključcima u parlamentu bh. entiteta RS.

U zaključcima koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni poslanici, između ostalog, navodi se da Rezolucija "ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS".

- Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu - kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 poslanika.

Poslanicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

- Narodna skupština poziva sve u BiH da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada - navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima Narodne skupštine RS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana