Bosna i Hercegovina     | 06.07.2020. 16:39 |

Raspravljano o problemu povećanog nasilja nad ženama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Na sjednici Povjerenstva za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) raspravljano je o problemu povećanog nasilja nad ženama u BiH.

Nakon obavljene rasprave, Povjerenstvo je zaključilo da od Agencije za ravnopravnost spolova BiH zatraži da, u roku od 15 dana, dostavi temeljito i opsežno izvješće o Informaciji i realizaciji plana interventnih mjera po pitanjima nasilja nad ženama i djecom u BiH, s posebnim osvrtom na nasilje u vrijeme trajanja pandemije koronavirusa (COVID-19), saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zaključeno je i da se od Gender centra Federacije BiH i Gender Centra Republike Srpske zatraže mjesečna izvješća o stanju nasilja u obitelji, s posebnim osvrtom na nasilje u vrijeme trajanja pandemije "COVID-19".

Povjerenstvo je, također, zaključilo da traži od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH da, u roku od 15 dana, dostave statističke podatke o nasilju nad ženama za razdoblje od marta 2020. godine do danas, kao i uporedne podatke o stanju u istom razdoblju za 2018. i 2019. godinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu