Bosna i Hercegovina     | 06.07.2020. 18:23 |

Turković zatražila od Ivancova pojašnjenje izjave o NATO-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je, na njen poziv, obavila danas službeni razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovim, od kojeg je zatražila pojašnjenje vezano za izjavu koju je dao u medijima, a na okolnosti puta BiH u NATO.

Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda. Ponovio je stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti BiH i njenih naroda i građana.

Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.

Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri BiH sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način. Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla kako očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu  narodi i građani Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turković i Cavusoglu o jačanju ekonomskih odnosa te realizaciji započetih projekata

Turković i Fajon - Slovenija kontinuirano podržava evropski put BiH (VIDEO)

Stabilnost u regiji, jačanje ruskog uticaja i reforme u fokusu sastanka Fajon i Turković

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom