Kultura     | 07.07.2020. 12:36 |

Zbornik o pitanjima roda i sigurnosti u bh. kontekstu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Zbornik radova “Kojeg je roda sigurnost - 20 godina Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 “Žene, mir i sigurnost” i njezina provedba u Bosni i Hercegovini” priredili su Amila Ždralović, Saša Gavrić, Mirela Rožajac-Zulčić.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao tijelo odgovorno za međunarodni mir i sigurnost, usvojilo je 31. oktobra 2000. godine Rezoluciju 1325 "Žene, mir i sigurnost“. Rezolucija 1325 je  prva Rezolucija Vijeća sigurnosti koja se konkretno bavi utjecajem rata na žene i djevojčice i ženskim doprinosom rješavanju konflikta i održivom miru.

- Zbornik je nastao povodom dvadesete godišnjice od usvajanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti 1325. Kroz radove u ovoj publikaciji, otvorena je šira rasprava o pitanjima roda i sigurnosti u bh. kontekstu. Imajući u vidu poziciju ženskih i rodnih studija koje je determinirana institucionalnim i drugim uslovima, doista otvaranje prostora za ovakve rasprave vidim kao izuzetno dragocjene prilike koja će rodne dimenzije različitih fenomena učiniti vidljivijim u društvenim i humanističkim naukama - kazala je za Fenu povodom skorog objavljivanja zbornika jedna od priređivačica Amila Ždralović.

Autori u ovom zborniku su Nerzuk Ćurak, Zorana Antonijević, Saša Gavrić, Adnan Kadribašić, Lejla Balić, Amila Ždralović, Tatjana Žarković, Jelena Gakovi, Selma Ćosić, Marija Lučić-Ćatić, Zoran Duspara, Jasmina Čaušević, Valida Repovac Nikšić, Majda Halilović, Lejla Gačanica...

Recenzenti su Zlatiborka Popov Momčinović i Damir Banović.

Predgovor za Zbornik su napisali ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquis.

Izdavač je  Sarajevski otvoreni centar, a rad na ovom zborniku, kroz institucionalnu podršku Sarajevskom otvorenom centru, podržala je Švedska kroz program razvojne saradnje. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom predstavljen zbornik radova 'Rađanje modernog grada'

Predstavljen Zbornik radova predavača sa 'Seminara folklora Hrvata u BiH'

U Sarajevu predstavljen zbornik radova o položaju trgovačkih radnika u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta