Ekonomija     | 07.07.2020. 13:20 |

Ekspertska inicijativa 'Mi to možemo' promovirana i u ZDK-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 7. jula (FENA) – Grupa domaćih eksperata iz različitih oblasti privrede prezentirala je i ministrima u Vladi Zeničko-dobojskog kantona smjernice inicijative "Mi to možemo", koja je nastala na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF).

Inicijativom se želi ojačati domaća proizvodnja te stvoriti samoodrživa ekonomija Bosne i Hercegovine, kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije  COVID-19, usljed koje se sve države okreću vlastitim tržištima hrane, lijekova i energije. Cilj je da se probudi i svijest stanovništva o potrebi kupovine proizvoda iz svoje zemlje.

-Projekt je jedan vid javno-privatnog partnerstva, gdje privatni sektor treba usko da sarađuje sa javnim sektorom. To je jedini način, u našem ambijentu, da određene stvari promijenimo na bolje.

Kriza prouzrokovana Covidom-19 je velika šansa za rekonstrukciju bh.ekonomije i za reformu - kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI Banke.

On je napomenuo kako na godišnjem nivou uvezemo hrane i lijekova u vrijednosti  oko 2,7 milijardi KM, puno više nego što naše kompanije uspiju izvesti.

-To je prevelik gubitak i krajnje je vrijeme da se okrenemo svojim proizvođačima, svojim proizvodima…da otvorimo malo bolji ambijent za svoju privredu, korporacije koje su uspješne u svijetu, a imaju probleme da se prošire u BiH.

Krajnji je momenat da krenemo i u proizvodnju određenih proizvoda, koje je neophodno imati u granicama BiH - poručio je Bukvić, te istakao  kako je nedopustivo da nemamo proizvode “tipa germe”.

Vidjeli smo, napomenuo je Bukvić, kada dođe do problema da se svaka država okreće sebi te zabranjuje izvoz određenih roba.

-Ovo što nam se desilo, dugoročno je dobro za nas i našu ekonomiju. Ako se budemo dobro repozicionirali.

Ovo je velika šansa, jer svijet neće biti isti kao što je bio. Idemo u novu ekonomiju - uvjeren je Bukvić, koji dodaje da će svi željeti da strateške proizvode imaju “nadomak ruke”.

Stabilan bankarski sektor i institucije, ističe Bukvić, omogućavaju da se razvija domaća proizvodnja, ali je potrebno odrediti i kompanije-lidere, koje će organizirati određenu proizvodnju.

-Mi smo pokazali da nam je privreda i poljoprivreda jedna od strateških odrednica u našem radu. Aktuelna situacija, koja nas je zadesila pandemijom koronavirusa, zaista je napravila određenu pometnju i u domaćoj proizvodnji - kazao je premijer Vlade ZDK Mirza Ganić.

On je istakao da su poštovali stav medicinske struke u borbi da se zaštiti zdravlje i životi stanovništva, ali da ovom prezentacijom pokazuju kako žele saslušati i stav stručnjaka iz oblasti ekonomije.

Želja je, kaže Ganić, jačati domaću privredu te osigurati zdravu hranu, zdravo poslovanje i, što je jako bitno za Vladu ZDK, cirkulaciju novca i punjenje budžeta.

-Svaka nova ideja i  inovativnost je dobrodošla. Treba prepisati i treba uzeti znanje koje može doprinjeti jačanju privrede na našem području- kazao je Ganić.

Građane je pozvao da kupuju domaće proizvode, bez kojih bi, kako je dodao, jako teško bilo nadomjestiti potrebe za prehranom u momentima kada je bilo teško nabaviti neophodne proizvode iz uvoza.

Direktor izvoza tešanjske kompanije AS Holding Vedad Halilović napomenuo je kako je inicijativa logičan slijed aktivnosti koje treba poduzeti u ovakvim situacijama, kada je usljed pandemije u cijelom svijeti bio zabilježen trend nestašice hrane u prodavnicama. BiH se može pohvaliti , napomenuo je Halilović, da nismo imali takve probleme, iz razloga što imamo izuzetno jake kompanije koje proizvode hranu u BiH.

-Ono što je jako važno, jeste da se u ovim trenucima okrenemo domaćoj proizvodnji i da je ojačamo.  Ne samo u dijelu finalnih proizvoda, nego da imamo i sirovine u BiH ili u državama okruženja, kako bismo u nekoliko dana mogli imati te proizvode spremne kod krajnjih konzumenata- kazao je Halilović.

BiH nedostaje veće količine pšenice, koju imamo gdje proizvoditi, ali, kako ističe Halilović, bitno je da imamo infrastrukturu za skupljanje pšenice na jednom mjestu te da ne zavisimo od toga da li se može preći granica. Nedostaje i uljarica, šećera…

Predstavnik kompanije Bosnalijek Ekrem Turajlić istakao je kako je farmaceutska industrija životno važna za svaku zemlju te da kao takva zaslužuje posebnu pažnju. BiH, napominje, ima pet proizvođača lijekova te se svi susreću sa istim problemom.

-Više se uvozi, nego se troše domaći, bh. lijekovi…Ima prostora da raste naš promet, na način da  liste lijekova koje se finansiraju iz zdravstvenog osiguranja, kojim upravljaju vlade kantona i entiteta, na neki način preferiraju domaće proizvode.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo