Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 13:45 |

Konferencija "Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u BiH+"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Konferencija pod nazivom „25.godišnjica Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini“, bit će održana sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Uvodna obraćanja učesnicima konferencije, koju organizira Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH, održat će direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska Alija Tabaković i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Učesnici konferencije, eminentni profesori Admir Mulaosmanović, Muhamed Jusić, Hikmet Karčić, Mevludin Hasanović, Amra Delić, Lamija Tiro, Samid Šarenkapić, govorit će o razmjerama i karakteristikama genocida, negiranju genocida, planskim zločinima silovanja i seksualnih zlostavljanja u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Direktorica Odjela za zaštitu ljudskih prava pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija govorit će o značaju socijalne podrške za osobe sa iskustvom ratnog silovanja i regulisanju pravnog statusa žrtava ratnog silovanja.

Stručna saradnica u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Medina Mehmedović-Mulalić će predstaviti i odgovor Islamske zajednice u BiH na sistematski zločin silovanja tokom agresije na BiH 1992-1995. godine.

Uvodna obraćanja će uživo prenositi Televizija Kantona Sarajevo (TVSA), dok će kompletan program konferencije biti uživo emitovan i dostupan na Youtube kanalu RTV BIR, javlja MINA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana