Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 14:16 |

Sjednica Ustavnopravne komisije - Bez podrške inicijative delegata Bećirovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) -Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 7. sjednici utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U vezi sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH konstatovala je da predlagač u traženom roku nije ispravio nedostatke u predloženom zakonskom aktu, te smatra da je predlagač odustao od tog prijedloga zakona, o čemu će, u skladu sa članom 108. stav (2) Poslovnika Doma naroda, obavijestiti Kolegij Doma.

U vezi sa Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno – sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Komisija je takođe konstatovala da predlagač u traženom roku nije ispravio nedostatke u predloženom zakonskom aktu, te smatra da je predlagač odustao od tog prijedloga zakona, o čemu će također obavijestiti Kolegij Doma.

Komisija nije podržala inicijativu delegata u Domu naroda PSBiH Denisa Bećirovića koja glasi: “Podnosim delegatsku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u roku od šest mjeseci od dana usvajanja te inicijative u Domu naroda PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi amandman kojim se mijenja član VI stav 1. Ustava BiH na način da Ustavni sud BiH ima 12 članova, od kojih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH, bira šest članova Ustavnog suda BiH.“

Komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: „Podnosim delegatsku inicijativu kojom Dom naroda PSBiH poziva entitetske vlade da, najkasnije u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripreme i u parlamentarnu proceduru dostave amandmane na ustave bh. entiteta Republike Srpske i Federacije BiH kojima bi se osiguralo da: 1. svi narodi i građani na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine budu potpuno ravnopravni; 2. da Vijeće naroda u bh. entitetu Republika Srpska dobije jednake ustavne nadležnosti kakve ima i Dom naroda u Parlamentu bh. entiteta Federacija BiH; 3. da se ukinu i druga asimetrična rješenja u ustavima bh. entiteta, saopćeno je iz Parlametarne skupštine BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na sjednici Nezavisnog odbora PSBiH o aktivnostima SIPA-e

Otvorena Međunarodna konferencija 'Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot'

Saučešće predsjedavajućeg Doma naroda BiH Kemala Ademovića povodom smrti Roberta Badintera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo