Ekonomija     | 07.07.2020. 14:01 |

Održana sjednica Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Na sjednici Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dato je pozitivno mišljenje i predloženo Domu davanje saglasnosti za ratifikovanje Sporazuma o investicionom grantu između BiH i Evropske investicione banke, Koridor 5c - izgradnja dionice autoputa Zenica sjever - Žepče jug, poddionica 4: Ponirak-Donja Gračanica, dio I: Ponirak-Vraca (izlaz iz tunela Zenica).

Dato je pozitivno mišljenje i predloženo Domu davanje saglasnosti za ratifikovanje i Ugovora o zajmu (GrCF2 W2 Projekat javnog prevoza Sarajevo Dio2) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, Ugovora o zajmu (Projekat Živinice regionalna deponija za čvrsti otpad) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, te Ugovora o grantu (Projekat regionalni vodovod Plava voda) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz SIDA-EBRD II programa za komunalno okruženje i klimu.

Predloženo je Domu davanje saglasnosti za ratifikovanje i Sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (agencija za izvršenje projekta), i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 10.000.000 eura - Energetska efikasnost u javnim zgradama, Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2018. godinu između Evropske komisije, Republike Srbije i BiH, Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH - Crna Gora 2018-2020, za 2018., između Evropske unije, BiH i Crne Gore, te Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije kojim se mijenja Sporazum o finansiranju između BiH i Evropske komisije u vezi "Interreg IPA programom prekogranične saradnje Hrvatska, BiH i Crna Gora" za period 2014-2020. (CCI 2014TC1615CB004) u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Komisija je za narednu sjednicu odgodila izjašnjavanje o Sporazumu o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. između BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana