Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 16:37 |

Izetbegović: Tegeltija će u četvrtak predložiti imenovanje Cikotića (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Postignut je pomak kada je u pitanju dogovor između koalicionih partnera na državnom nivou, ali postoji problem s hrvatskom stranom, kazao je danas novinarima u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

On se danas u Istočnom Sarajevu susreo s predsjednicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, a Izetbegović je pojasnio da je hrvatska strana iziritirana imenovanjima u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH.

Potvrdio je da će Selmu Cikotića (SDA) u četvrtak predsjedavajući Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) predložiti za imenovanje ministra sigurnosti te će se krenuti sa imenovanjima rukovodećih pozicija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), kao i za ostale pozicije kojih je više od 30.

- Imenovanja će ići po dosadašnjem dogovoru o pitanju nacionalnih komponenti, ali pokušat ćemo s hrvatskom stranom postići dogovor da Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) dobije bošnjačka strana i to danas nismo uspjeli riješiti - pojasnio je Izetbegović.

Predsjednik SDA potvrdio je i da neće u pitanje ta stranka dovoditi imena osoba koje budu predlagale druge dvije strane (srpska i hrvatska) osim ukoliko se dogodi da se predlažu ratni zločinci ili ukoliko osoba ne prođe zakonom predviđene provjere.

Kada je u pitanju donošenje državnog budžeta, što je bilo predloženo u oba doma Parlamentarne skupštine da bude razmatrano po hitnom zakonodavnom postupku, sada lideri predlažu da se to učini po skraćenom postupku.

Izetbegović kaže da Klub Hrvata na sutrašnjoj sjednici Doma naroda ne bi prihvatio da se taj finansijski dokument razmatra po hitnom postupku te bi se izgubilo još mjesec ili dva za donošenje budžeta.

Donošenje budžeta u skraćenom zakonodavnom postupku trebalo bi sada biti završeno najkasnije do 21. jula jer bi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao zasjedati još jednom ove sedmice, a Dom naroda PSBiH do 21. jula.

Pitanje izmjena Izbornog zakona koji se tiču lokalnih izbora u Mostaru trebalo bi, kaže lider SDA, biti završeno danas na Predstavničkom i sutra na sjednici Doma naroda PSBiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/4666

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1boVXJeKPHglpVqn-9MGd5nC6gYflOXyL?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo