Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 17:11 |

Dodik: Završiti sva imenovanja koja su prošla proceduru

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik potvrdio je novinarima u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem dogovoreno usvajanje državnog budžeta do 21. jula i usvajanje izmjena Izbornog zakona o Mostaru.

Ponovio je da u izmjenama Izbornog zakona nema ništa sporno kada je u pitanju procedura izbora, ali je podsjetio da u tom međustranačkom dogovoru nisu učestvovali predstavnici srpskog naroda te da će tražiti da se o statutu i odredbama statuta razgovara na poseban način.

- Partneri su to prihvatili u smislu da se osigura konstitutivna ravnopravnost Srba, pogotovo na mjestu savjetnika i da se redefinira uloga Komisije za gradska područja te osigura ravnopravan pristup svim komisijama. S druge strane, prije izbora treba riješiti problem konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ima dovoljno vremena da se to uradi - smatra Dodik.

Osvrnuo se na sporna imenovanja u državnim institucijama, ističući da SNSD interesira imenovanje u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ali da u principu ostaju na istim pozicijama kome šta pripada osim ako partneri ne dogovore drugačije i niko nikome neće osporavati njegove kadrove.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), kaže Dodik, stavit će sva imenovanja koja su prošla proceduru na dnevni red sjednice, a najavio je i da bi uskoro trebala biti započeta procedura imenovanja zamjenika direktora OSA-e i direktora zatvora, no o imenima nije želio govoriti.

U isto vrijeme, dodaje Dodik, trebalo bi na potvrđivanje Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biti predloženo imenovanje Selme Cikotića (SDA) na poziciju ministra sigurnosti.

Sporna su za SNSD, kao i HDZ, ostala imenovanja članova Centralne izboren komisije (CIK) koja su, tvrdi i Dodik i Čović, nezakonito urađena te da je bilo niz malverzacija kao i da su namjere izbora bile loše.

Ipak ispoštovat će postavljene rokove za održavanje izbora iako će osporavati izbor članova CIK-a i dalje, ali su spremni za izbore te kada bude usvojen budžet bit će osigurana i sredstava za održavanje Lokalnih izbora.

- U sporazumu SDA i HDZ-a o izborima u Mostaru predviđeno je da se izbori u Mostaru održe u isto vrijeme, ali je nemoguće da se izbori u Mostaru održe u vrijeme kada su i ovi nezakonito zakazani izbori, ostaje mogućnost da se svi izbori zajedno održe u prvoj polovini decembra - kaže Dodik.

No, i za to je potrebno ispitati zakonsku osnovu te Dodik kaže da je moguće onda mijenjati zakon u smislu da se osigura pomijeranje izbora i za 60 dana.

Dodik se osvrnuo na najave izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), jasno kazavši da do toga neće doći sve dok se cjelovito ne riješi pitanje i status VSTV-a u skladu sa Ustavom i funkcionalnijim napravi cjelokupan pravosudni sistem.

- Nikakve kozmetičke promjene Zakona o VSTV-u neće se desiti. Neprihvatljivo je da te promjene predlažu međunarodni subjekti. To je tipično miješanje u unutrašnje stvari BiH. Tome se suprotstavljamo - dodao je.

Ponovio je da bez kompletnog dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne može doći do procesa izmjena Zakona o javnim nabavkama iako je naglasio da BiH ima nakaradan sistem u javnim nabavkama i u pravosuđu i on se ne može mijenjati palijativnim mjerama koje bi zadovoljile strance.

(Uskoro VIDEO)

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo