Svijet     | 07.07.2020. 18:38 |

Direktorica izraelskog zavoda za javno zdravstvo podnijela ostavku

FENA Internet

JERUSALEM, 7. jula (FENA) - Direktorica izraelskog zavoda za javno zdravstvo podnijela je ostavku u utorak u jeku povećanja broja zaraženih od koronavirusa, tvrdeći da je vlada ponovo otvorila ekonomiju previše brzo i da je izgubila na snazi u suočavanju s pandemijom.

Siegal Sadetzki, epidemiolog, objavila je ostavku dan nakon što je vlada premijera Benjamina Netanyahua ponovo uvela niz ograničenja, uključujući zatvaranje barova, fitnes centara i javnih dvorana.

Nakon nacionalnih restriktivnih mjera u aprilu, Izrael je ublažio krivulju zaraza koronavirusom na oko dvadesetak novih slučajeva dnevno.

Od ponovnog otvaranja škola i brojnih poslovnih aktivnosti, broj zaraženih buknuo je, međutim, uz više od 1.000 dnevno u prošloj sedmici. Ministarstvo zdravstva očekivalo je da broj pacijenata na ventilatorima, kojih je sada 32, dostigne broj od 2.000.

U objavi na Facebooku, Sadetzki navodi kako je odlučila da podnese ostavku jer su njena upozorenja zbog pokušaja vraćanja na normalne uslove ignorisana.

-  Prošlo je nekoliko sedmica otkako je izraelski kompas za bavljenje pandemijom izgubio svoje kotače - piše ona.         

- Pomaci ostvareni u bavljenju prvim valom (zaraze) poništeni su širokim i brzim otvaranjem ekonomije - dodala je.

Uz samo 37 posto Izraelaca koji vjeruju vladi u bavljenju pandemijom, sudeći po anketi objavljenoj u ponedjeljak na N2 vijestima, naspram 59 posto koji joj ne vjeruju, njene kritike zvanične politike samo bi pojačale osjećaj nelagode u javnosti.

Na jučerašnjoj sjednici vlade, Netanyahu je izjavio da Izrael treba poduzeti "limitirane akcije" sada kako bi izbjegao šire restriktivne mjere koje bi paralizirale ekonomiju zemlje, u kojoj je stopa nezaposlenosti nešto iznad 20 posto.

Sadetzki je u saopćenju preporučila da Izrael ograniči okupljanja na ne više od 20 ljudi i da ponovo uvede veliku fizičku distancu na radnim mjestima i u školama.

Izrael, sa svojih devet miliona stanovnika, izvijestio je o više od 31.000 slučajeva zaraženih koronavirusom i 338 preminulih, prenosi Associated Presss.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo