Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 18:23 |

Razmatranje zahtjeva za hitni postupak za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra zahtjev poslanika Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH u tom domu Saša Magazinović je kazao da poslanici pred sobom imaju zahtjev za hitni postupak vezan za Izborni zakon u vezi Mostara, koji su dogovorili SDA i HDZ BiH.

Magazinović je kazao da predlagač treba objasniti zbog čega poslanicima nije dopušteno da o ovome razgovaraju i zašto hitni postupak.

- Ali, primjerice, ovaj model znači da bi jedna stranka koja je imala recimo 1.500 glasova manje od SDP-a na proteklim izborima, imala jedan mandat više. Dakle, to je takav model napravljen da stranka koja ima 1.500 glasova manje ima jedan mandat više - navodi Magazinović.

Kaže da razlika između ovog modela i "onog koji su zvali A model je ta što je onaj prvi bio pravedniji, imao je tu kompenzacionu listu".

- SDA je upravo bila protiv tog principa 'jedan čovjek, jedan glas', a po ovom modelu je pristala na dva puta 'jedan čovjek, jedan glas', jednom na gradskim područjima, jednom na području Grada Mostara - smatra Magazinović.

Pojašnjavajući zbog čega još ne bi trebao biti hitni postupak za predloženi zakon, naveo je da "ovo nije samo dogovor o Mostaru, iako je SDA kao jedna od stranaka predlagača to tvrdila da neće nikada dozvoliti, nego ovo je paket jer je istovremeno potpisan i sporazum da će se raditi na izmjeni Izbornog zakona na principima legitimnog predstavljanja".

Poslanik Damir Arnaut (Naša stranka) je kazao da u ovom prijedlogu nešto veliko nedostaje, a to je kako i kada će se lokalni izbori u Mostaru održati.

Po njegovim riječima, bila je, u najmanju ruku, neophodna odredba koja će reći "izuzetno od rokova propisanih drugim članovima Izbornog zakona, CIK BiH će za potrebe lokalnih izbora u Mostaru odrediti te i te rokove".

On je podsjetio da su lokalni izbori već raspisani, CIK BiH je već odredio rokove i "sad ne postoji zakonska mogućnost, odnosno ovaj prijedlog ne daje CIK-u zakonsku mogućnost da utvrdi druge rokove za potrebe lokalnih izbora u Mostaru ove godine".

- Prema tome, samo to pokazuje koliko je nepromišljena hitna procedura kad su ovako bitne stvari u pitanju - naveo je Arnaut.

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa Mirko Šarović je kazao da ovaj klub podržava donošenje jednog ovakvog zakona poslije toliko godina, ali "ovo rješenje nije dobro, posebno za predstavnike srpske zajednice u Mostaru".

- Ovakva rješenja neće obezbijediti da u lokalni parlament u Mostaru uđu legitimni predstavnici srpskog naroda - kazao je Šarović, dodajući da će njihov broj zagarantovan ovim zakonom vjerovatno ući preko listi nekih drugih političkih organizacija, što nije dobro.

Napomenuo je da zbog toga neće podržati hitnu proceduru, te da će tražiti prostor da se zakon popravi u redovnoj proceduri, kako bi se ovi nedostaci pokušali ispraviti.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović potom je zatražio pauzu od pola sata, koja je trajala nešto duže i nakon koje je nastavljena rasprava.

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je zamolio, posebno poslanike iz SNSD-a i grupacije oko te stranke, da ovaj zakon ne ide u hitnu proceduru, navodeći da "Srbi u Mostaru i u tom kantonu nisu konstitutivni narod".

Poslije Mektićeve diskusije za riječ se javio predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Đonlagić, koji je upozorio na povredu Poslovnika.

Dodao je da Poslovnik predviđa da nakon pauze, predsjedavajući Doma daje riječ predstavniku kluba da obrazloži zahtjev za pauzu.

- Pošto je kolega Lovrinović tražio stanku, pa da nam obrazloži zašto smo otišli na stanku, ako nije problem - kazao je Đonlagić.  

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović je kazao da je to pravo, ali nije obaveza.

Reagirao je i poslanik Damir Arnaut (Naša stranka) koji je kazao da je poslanik Đonlagić u pravu po pitanju Poslovnika, ali da on ne može da ne reaguje na to što je tri puta "tendenciozno rekao stanka".

- Nemojte to raditi - kazao je Arnaut.

Potom je Klub poslanika DF-a zatražio stanku od 30 minuta, koja je završena i sjednica je nastavljena.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo