Svijet     | 07.07.2020. 20:33 |

Brazilski predsjednik Bolsonaro testiran pozitivno na koronavirus

FENA Internet

SAO PAULO, 7. jula (FENA) - Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro saopćio je u utorak da je testiran pozitivno na novi koronavirus, dodajući u televizijskom intervjuu da je dobrog zdravlja uprkos što ga je zahvatila groznica.

Desničarski populista, koji je umanjivao težinu virusa koji je nazivao "manjom gripom", testiran je u ponedjeljak nakon što je osjetio simptome bolesti.

U intervjuu emitiranom na brazilskoj državnoj televiziji, Bolsonaro je izjavio da se počeo osjećati loše u nedjelju i da je uzimao hidroksihlorokvin, antimalarijski lijek s nedokazanom efikasnošću protiv COVID-19.

Brazil ima drugi najveći svjetski boj zaraženih u pandemiji iza Sjedinjenih Država. Najveća latinoamerička zemlja ima više od 1,6 miliona potvrđenih slučajeva zaraze s COVID-19 i 65.000 preminulih.

Bolsonaro je u više navrata prkosio lokalnim preporukama da nosi masku u javnosti, čak i nakon što mu je sudac naredio da postupi tako krajem juna. Bolsonaro je također govorio protiv pravila o fizičkom distanciranju koje podržava Svjetska zdravstvena organizacija.

Bolsonaro je tokom vikenda prisustvovao na nekoliko dešavanja i bio je u bliskom kontaktu s američkim ambasadorom Toddom Chapmanom tokom proslave američkog Dana nezavisnosti 4. jula. Na fotografijama se vidi da nijedan od njih dvojice nije nosio masku.

Američka ambasada u Braziliji saopćila je jučer putem Twittera da je ambasador ručao 4. jula s Bolsonarom, pet ministara i predsjednikovim sinom, kongresmenom Eduardom Bolsonarom. Ambasador nije imao simptome, ali će biti podvrgnut testiranju i poduzima "mjere predostrožnosti", saopćila je ambasada, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Milanović: Ostajem predsjednik RH, ostavku podnosim nakon izborne pobjede

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu