Ekonomija     | 08.07.2020. 15:47 |

U Banjoj Luci promovisana Inicijativa 'Odmori u BiH'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. jula (FENA) - Ako je u svakoj nevolji sakriveno nešto dobra, onda je prepoznavanje i upoznavanje prirodnih ljepota, istorije, kulture i raznovrsne baštine Bosne i Hercegovine naše najljepše dobro. To je ono što strani turisti pronalaze, obilaze, čemu se vraćaju a što svi mi koji živimo ovdje previdimo i ne vidimo - rečeno je tokom predstavljanja Inicijative "Odmori u BiH", održanoj u Banjoj Luci u okviru početnih aktivnosti projekta. 

Turizam je jedna od grana privrede u Bosni i Hercegovini koja je imala najveći rast u prethodnom periodu, a zbog globalne pandemije je osjetila i najjači udar, rekao je Nedim Lipa, predstavnik ove inicijative tokom predstavljanja. 

-Naš tim je zato procijenio da uz pomoć našeg iskustva na kom smo gradili Sarajevo Navigator i Sarajevo Holiday Market i saradnje sa brojnim zainteresiranim iz oblasti turizma u cijeloj zemlji, mobilizujemo znanje i snage da učinimo nešto konkretno, da ljepote naše zemlje predstavimo i ponudimo prije svega građanima Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja regiona, i uopšte, svih zemalja koje su na maksimalno pet sati vožnje autom - rekao je Lipa. 

Inicijativa je osmišljena da bude svojevrsna "prva pomoć“ turističkom sektoru Bosne i Hercegovine i predstavlja niz aktivnosti na razvoju, povezivanju, promociji i prodaji turističke ponude BiH. 

Cilj je pomoći bh. turizmu da svoj potencijal što bolje predstavi domaćem i regionalnom, a potom, kada ono ponovo bude aktuelno, i međunarodnom tržištu. Svoje partnere Inicijativa je pronašla u sektoru turizma - saradnjom sa hotelijerima, restoraterima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i nadležnim institucijama. 

-Turistička organizacija Republike Srpske brojnim aktivnostima u proteklom periodu mapira mogućnosti da se poprave i stabilizuju prilike u turističkom sektoru. Činimo to i podrškom inicijativi i kampanji 'Doživi Srpsku', a potom i saradnjom sa Inicijativom Odmori u BiH koje su odlične platforme za promociju bogate domaće turističke ponude - rekla je Ana Lakić, rukovoditeljka sektora za razvoj i unapređenje Turističke organizacije Republike Srpske. 

Bogatstvo i raznovrsnost turističke ponude, praćena unaprijeđenjem infrastrukture u proteklih 10 godina omogućili su izuzetan rast za turizam, i značajno učešće sektora u BDP-u Bosne i Hercegovine. 

Više od milion i po posjetilaca, i više od tri miliona noćenja je zabilježeno samo u 2019. godini, što je rast od 12, odnosno 10,5 posto u odnosu na prethodnu, 2018. godinu. Relevantne procjene govore kako će bh. turistički sektor u vremenu nakon pandemije Covid-19 morati prvenstveno biti usmjeren na domaće i regionalno tržište.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo