Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 16:53 |

Stevandić: Nove diplome direktora OSA-e tajni dokumenti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nenad Stevandić (Klub poslanika Srpski klub) napustio je današnju sjednicu te Komisije koja je zahtijevala da joj se do danas, na uvid, dostave diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehamedagića.

- Na sjednici smo doznali da su nove diplome koje je direktor OSA-e dostavio klasifikovane kao tajni dokumenti a u koje je, svim parlamentarcima, zabranjen javni uvid. Smatram da je to neprihvatljivo i da se s tim direktor izdigao iznad Tužilaštva BiH i Parlamentarne skupštine BiH – vlastitu diplomu proglasiti tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid. To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota. Oni koji to politički podržavaju treba da se stide - rekao je Stevandić.

Sjednica je još uvijek u toku, a Komisija je osim diplome direktora OSA-e tražila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da joj dostavi imena kandidata za direktora, zamjenika i glavnog inspektora Agencije, kao i mišljenje da li trenutni direkotr ispunjava sve uslove za funkciju, s obzirom na to da mu je poništenа diploma.

Оd Tužilaštva BiH Komisija traži da ispita navode prema kojima je Mehmedagić prekršio Zakon o OSA-i.

Zajednička Komisija daje mišljenje, ali to mišljenje ne obavezuje Vijeće ministara prilikom imenovanja, pa ni direktоra OSA-e.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Direktor kosovske Policije: Povećali smo prisustvo specijalne jedinice na sjeveru Kosova

Direktor JP Deponija o požaru: Pratit ćemo stanje na deponiji i učiniti sve da građani budu sigurni

Karamehmedović smijenjen sa pozicije direktora JP ‘ONSA’ zbog protuzakoniitog djelovanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo