Kultura     | 08.07.2020. 19:32 |

Izdavačke kuće 'Vrijeme' i 'NAM' - Vrijeme je za digitalne udžbenike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Dvije vodeće izdavačke kuće za udžbenike na bosanskom jeziku, "Vrijeme" iz Zenice i "NAM" iz Tuzle, pokrenule su izradu digitalne platforme za osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem sistemskog i redovitog korištenja modernih tehnologija u učenju i poučavanju.

Ta platforma rezultat je saradnje s vodećim evropskim izdavačima udžbenika i planirano je da bude spremna početkom nove školske godine – 2020/21. Digitalna online i offline obrazovna platforma za učenike osnovnih škola kreirana je kao koncept kombiniranog učenja koji spaja najbolje od štampanog i digitalnog. Čine ga klasični štampani obrazovni materijali, kakvi su školski udžbenici, radne sveske, didaktičko-metodički materijali, nastavne pripreme i planovi te brojni digitalni multimedijalni sadržaji poput videopriloga, interaktivnih kvizova, mozgalica, 3D animacija, videopanorama i drugih virtuelnih sadržaja osmišljenih za novo doba obrazovanja.

Tako kombiniran model znatno obogaćuje nastavne sadržaje, a učenicima uveliko olakšava kvalitetno učenje. U vrijeme korona krize digitalna platforma izdavačkih kuća "Vrijeme" i "NAM" učenicima, učiteljima i roditeljima umnogome će olakšati učenje na daljinu.

 - Podrška sistemskom korištenju tehnologije u procesu obrazovanja i opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom jedan je od važnijih zadataka pred nama. Zbog toga apeliramo na sve nadležne institucije, vlade, ministarstva i agencije, da se čim prije započne s procesom uspostave sistema razvoja digitalno zrelih škola u cijeloj BiH. Projekt e-škola, koji u susjednoj Hrvatskoj provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), ustanova u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobar je primjer kako i u kojem pravcu ovaj proces treba da ide i kod nas - navode u saopćenju za javnost glavni urednik IK "Vrijeme" Muamer Spahić i direktor IK "NAM" Sevlid Hurtić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stigle dodatne količine potrebnih udžbenika za osnovce u TK

Ministarstvo za obrazovanje ZDK - Racionalno iskoristi udžbenike nabavljene prethodnih godina

Besplatni udžbenici i obroci za učenike u Posavskoj županiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo