Regija     | 09.07.2020. 08:11 |

Policija u Beogradu ponovno koristila suzavac i silu

FENA Agencije

BEOGRAD, 9. srpnja (FENA) - Policija je nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima kasno sinoć uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika.

Prosvjedi su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajce raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada, javila je Hina.

U Bulevaru se nekoliko tisuća demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer, koji su ih potisnuli ka bočnim ulicama.

U Ulici kralja Milana policija je blokirala promet nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.

Snimke ekstremne policijske brutalnosti

Upravo je Ulici kralja Milana, jednoj od središnjih gradskih prometnica, nastala i video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju sustiglog prosvjednika iako već leži oboren na tlo, da bi ga potom nekoliko policajca samo podiglo i sklonilo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džipovi.

Snimka se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tijekom prosvjeda vozio bicikl.

Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Ozlijeđeni policijaci, novinari, prosvjednici

Na izvanrednoj konferenciji za novinare srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao je prosvjede održane u srijedu navečer i dan ranije u Beogradu "potpuno ogoljenim nasiljem" i "pokušajem da se nasiljem i fizičkim obračunom nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i izbora".

Stefanović je priopćio da je tijekom sukoba u srijedu navečer ozlijeđeno najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško, jer su mu slomljene obje noge nakon naguravanja niz stubište.

Ozlijeđeno je i najmanje četvero novinara, navode beogradski mediji.

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao.

Tijekom prosvjeda u srijedu navečer ozlijeđeni su i glumac Sergej Trifunović, inače predsjednik Pokreta slobodnih građana te Boško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju.

Oporba tvrdi: vlast na prosvjede ubacila svoje huligane

Dvojica oporbenih čelnika - Dragan Đilas (SSP) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) optužili su u odvojenim porukama vlast da je na prosvjede poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe oporbe, naprave kaos i izazovu sukobe među građanima.

"Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati", poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.

Sličnu poruku uputio je čelnik Narodne stranke Vuk Jeremić, ocijenivši kako, praveći kaos i izazivajući sukobe među ljudima, huligani hoće natjerati ljude "da jedni druge zamrzimo".

Pojedini beogradski portali objavili su u srijedu da su u Beograd upućene dodatne snage policije i žandarmerije iz Niša i Novog Sada, gradova u kojima su, uz Beograd i Kragujevac, u srijedu navečer također održani prosvjedi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentirajući ranije prosvjede najavljene za srijedu navečer, poručio da prosvjednicima to ne bi savjetovao.

Vučić je na konferenciji za tisak u srijedu, braneći policiju, ocijenio da su jučerašnji prosvjedi bili "najbrutalnije političko nasilje" te da je cilj bio oslabiti Srbiju, u što su, kako je ustvrdio, umiješani regionalni i vanjski faktori.

Prosvjedi su počeli u utorak navečer nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana