Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 15:50 |

Milić, Kadrić i Burgić obišli radove na regulaciji korita Brke i Blizne

FENA Saopćenje

BRČKO, 9. srpnja (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i predstojnik Odjela za polјoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Perica Burgić, obišli su gradilišta na regulaciji korita rijeka Brke i Blizne.

Projekt regulacije Brke financira se sredstvima IPA fondova, odnosno Europske unije u iznosu od oko 1.150.000 eura, dok je projekt regulacije Blizne financiran je iz kapitalnog proračuna Brčko distrikta BiH u iznosu od 500.000 maraka u prvoj fazi, priopćeno je Vlade Distrikta.

"Primarni cilј regulacije Blizne jeste da se reguliraju vodotoci i time spriječi mogućnost poplava ali i pojave klizišta, koja je bila prisutna na ovim terenima. Po svršetku projekta to će biti dobar izazov za naše inženjere da isprojektiraju i pješačke staze uz obalu Blizne uz izlazak na Savu pa možda i povezivanje obalom Save s Ficibajerom. To je nešto što treba ovome gradu", istaknuo je gradonačelnik Milić.

On je najavio nastavak projekta od mosta uzvodno prema Gornjem Breziku, koji bi trebao započeti nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa, i istaknuo da se paralelno rješava odvoz smeća s lokalnog deponija koji se nalazi u blizini.

"Ugovor s deponijem smeća u Zvorniku je potpisan. U tijeku je javna nabava određene opreme, koja je u zastoju zbog procedura Zakona o javnim nabavama, ali i to će se otkloniti. Naša je obveza u skladu sa standardima i saniranje deponija zbog činjenice da se on nalazi na obali rijeke Save. To puno košta i nije realno da to radimo iz vlastitih sredstava, nego u suradnji sa Svjetskom bankom, Europskom bankom ili drugim donatorima", pojasnio je Milić.

Istaknuo je kako će Vlada i Skupština kroz proračun nastaviti pratiti realizaciju ovakvih projekata jer su oni, kako je naveo, u interesu šire društvene zajednice.

Predsjednik Skupštine Distrikta rekao je da su iskustva iz 2014. godine, kada su nas zadesile velike poplave, presudila da se užurbano radi na regulaciji vodotoka korita rijeka.

"Uz prednosti zaštite od poplava ovo i stvara uvjete za kvalitetniji život lјudima koji su u neposrednoj blizini i koji mogu koristiti ove resurse, što podrazumijeva izgradnju drugih sadržaja. Neizmjerno su važni ovi projekti i nastavlјamo njihovu realizaciju", dodao je Kadrić.  

Burgić je naglasio kako se završetak radova oba projekta očekuje do kraja kolovoza ove godine.

"Na Blizni usporedno radimo i rješavanje kanalizacije iz ovog dijela naselјa Brezik u suradnji s Odjelom za komunalne poslove, a ukupna duljina korita je oko 800 metara. Kada je riječ o koritu rijeke Brke, nakon završetka projekta koji je u tijeku planiramo i izgradnju potpornih zidova u dalјnjem tijeku prema naselјu Brod", zaklјučio je Burgić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Premijer BPK i stručnjaci u oblasti geologije o iskoristivnosti vode na gradilištu tunela Hranjen

Video materijal s oblaska zahvršenih radova u park-šumi Trimuša u Mostaru

Izaslanstvo Vlade FBiH sutra u obilasku lokaliteta na kojem se planira graditi olimpijski bazen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo