Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 15:49 |

Oružane snage BiH angažuju resurse na području Srebrenice

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 9. jula (FENA) - Oružane snage Bosne i Hercegovine od 8. do 11. jula angažovane su na području Srebrenice u skladu sa važećim propisanim pravilima i procedurama, čime će dati podršku aktivnostima nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i Organizacionom odboru za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica".

Zadacima koji iziskuju posebne napore prethodile su pravovremene pripreme vojnog personala i materijalno-tehničkih sredstava (MTS) na matičnim lokacijama razmještaja. Planskim izviđanjem terena, definirane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje su obuhvatile osiguranje smještaja za učesnike marša, vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zadaci su otpočeli s uspostavljanjem mjesta prenoćišta za sudionike marša na lokaciji Crni vrh, kao i za učesnike marša mira na lokaciji Liplje (općina Zvornik), Pobuđe Mravinci (općina Bratunac) i Potočari (općina Srebrenica).

Također, na dan dženaze, pripadnici OS BiH će asistirati prilikom polaganja cvijećа u "Memorijalnom centru Potočari".

Tokom izvršenja aktivnosti vodi se računa o provođenju mjera i postupaka za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa (COVID – 19), naređenih od institucija odbrane kao i mjere nadležnih organa i institucija entiteta i općina.

Bez obzira na specifičnosti realizacije ovih zadataka, pripadnici OS BiH pokazuju visok nivo profesionalizma i vojnu disciplinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu