Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 10:16 |

UDIK objavio publikaciju u povodu godišnjice zločina u Biljanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Masakr i egzekucija 264 muškarca, žena i djece bošnjačke nacionalnosti u selu Biljani u općini Ključ desio se na današnji dan 1992. godine.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) je u povodu 28. godišnjice masakra predstavio publikaciju "Ratni zločin u Biljanima, Predmet: Marko Samardžija". Publikacija je objavljena kao jedanaesta knjiga u ediciji: "Ratni zločini – transkripti presuda sudova u Bosni i Hercegovini".

Napad na selo Biljani započeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992. godine, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije.

Nakon ulaska u selo, srpske snage su izvršile pokolj i egzekuciju 264 muškarca, žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti koji su bili mještani sela Biljani što je dovelo do gotovo potpunog nestanka tog mjesta u Bosanskoj Krajini.

Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bedo Ćehid, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagid, koja je umrla u jami u zagrljaju ubijene majke.

Neposredno nakon rata, odnosno krajem 1995. i tokom 1996. godine, na lokalitetima masovnih grobnica Lanište I, Crvena zemlja I i II ekshumirano je 220 tijela.

Identifikovani su ubijeni Bošnjaci iz zaseoka Donjih Biljana, Brkida, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehida, Mešana i Jabukovaca.

U godinama koje su uslijedile redovno su pronalažena tijela ubijenih u manjim i pojedinačnim grobnicama, u šumama ili napuštenim i spaljenim objektima.

Na području Biljana pronađene su 34 pojedinačne grobnice iz kojih su ekshumirana 34 tijela.

Sud Bosne i Hercegovine je u martu 2005. godine podigao optužnicu protiv Marka Samardžije koji je u svojstvu komandira Treće čete saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske naredio i učestvovao u masakru u Biljanima.

Marko Samardžija je dana 3. novembra 2006. godine osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila.

Međutim, u drugostepenom postupku pred Sudom BiH, Samardžija je 23. oktobra 2008. godine oglašen krivim za zatvaranje i teško oduzimanje fizičke slobode kao zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Osim prvostepene i drugostepene presude, unutar te knjige nalaze se analiza o nestalim osobama i pronađenim masovnim grobnicama, kao i lista verificiranih nestalih osoba čiji se nestanak može dovesti u vezu sa događajima u julu 1992. godine u selu Biljani u općini Ključ.

- Podaci su preuzeti od Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Knjigu objavljujemo u znak sjedanja na stradalo stanovništvo Biljana kod Ključa - saopćeno je iz UDIK-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

'Žene i muškarci u BiH' –Prosječna starost porasla 6,9 godina, žene prosječno žive 5,2 godina duže

Predstavljena publikacija 'Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'