Svijet     | 10.07.2020. 10:36 |

Azijska tržišta - Indeksi u minusu zbog širenja pandemije

FENA Internet

ŠANGAJ, 10. srpnja (FENA)  - Na azijskim su burzama u petak najvažniji indeksi oslabili zbog novog rekordnog broja zaraženih Covidom-19 u nekoliko američkih saveznih država, pa se investitori pribojavaju novog gospodarskog zatvaranja i posljedica toga na zarade kompanija.


MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih oko 7.00 sati bio je u minusu 0,76 posto.

Istodobno, japanski Nikkei oslabio je 0,4 posto, a australski S&P/ASX 0,42 posto.

Prvi put u više od tjedan dana pale su i cijene dionica na kineskim burzama, jer su se investitori odlučili na dobitonone prodaje nakon što su indeksi dosegnuli najviše razine u zadnjih pet godina.

SAD je srijedu zabilježio rekordnih više od 60.000 novozaraženih Covidom-19 u, pri čemu je na Floridi i u Teksasu zabilježen dosad najveći broj umrlih od te bolesti u jednom danu. To je potaknulo zabrinutosti od novih zatvaranja gospodarstava koje bi moglo naštetiti gospodarskom oporavku, nakon što su vodeća svjetska gospodarstva pretrpjela udarac od prvog kruga zatvaranja u proljeće.

Investitori stoga sve više sa zebnjom iščekuju početak objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

- Pad sektorskog indeksa financijskih dionica za 2,5 posto dogodio se uoči početka sezone objave poslovnih rezultata idućega tjedna. Američki financijski divovi JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo izvijestit će o zaradama idućeg utorka, a Wells je već objavio da planira smanjiti na tisuće radnih mjesta kasnije ove godine - kaže Ray Attrill, iz National Australia Bank.

Zbog zabrinutosti da će sve veći broj zaraženih Covidom-19 u SAD-u zaustaviti brz gospodarski oporavak, na međunarodnim valutnim tržištima u petak se više ulagalo u sigurnije valute, poput dolara i jena.

Oprez investitora pomogao je rastu dolarovog indeksa na azijskim burzama za 0,1 posto na 96.863 bodova.

Tečaj jena pritom je porastao na najvišu razinu u zadnja dva tjedna prema američkoj valuti, na 107 jena za dolar.

Potražnja je podigla i cijenu švicarskog franka, pa se tako njime trguje po 0,9419 franaka za dolar, a tijekom trgovanja dotaknuo je i najvišu razinu u četiri mjeseca od 0,93625 dolara. U odnosu na euro, tečaj švicarca je nadomak najviše razine u šest tjedana od 1,0619 franaka za dolar.

Tečaj eura blago je oslabio prema dolaru, za 0,1 posto, na 1,1273 dolara.

Cijene nafte blago su oslabile zbog zabrinutosti oko dugoročnog pada potražnje na globalnom tržištu. Barel Brent jutros je na londonskom tržištu pojeftinio 0,02 posto, na 42,34 dolara, a na američkom za 0,23 posto, na 39,53 dolara, prenosi SEEbiz.
 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti