Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 12:03 |

Srebrenica - Izgradnja i rekonstrukcija kuća za 26 porodica

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 10. jula (FENA) - Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementacijom nekoliko projekata kroz izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata daje podršku povratničkim porodicama u njihovom trajnom rješavanju stambenog pitanja. Tako je danas u Srebrenici 26 povratničkih porodica potpisalo ugovore o izgradnji ili rekonstrukciji stambenih objekata.

Riječ je o porodicama koje su odabrane putem javnog poziva i preporukama lokalne zajedinice. Dio korisnika će dobiti izgrađene stambene jedinice po sistemu „ključ u ruke“, dok će dio korisnika dobiti građevinski materijal za stvaranje stambenog minimuna.

 - Značajna nam je ovakva vrsta podrške jer to znači da 26 porodica ima riješeno stambeno pitanje. Boravak svakog čovjeka u Srebrenici sve nas dodatno ohabruje. Ministarstvo čini krajnje napore da olakša život ovim ljudima, to svjedočimo svakodnevnim njihovim prisustvom u ovom gradu i u ovom kraju kroz realizaciju različitih prijekata od značaja za održivost povratka - istakao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Alija Tabaković. 

Potpisani ugovori sa korisnicima su iz dva različita projekta, jedan je iz Saudijskog razvojnog fonda, a drugi se ralizira iz budžeta Federacije BiH posredstvom ovog ministarstva čija ukupna vrijednost iznosi oko 760 hiljada KM.

 - Dani Srebrenice su od velike važnosti za sve ljude u domovini i dijaspori, posebno smo ovih dana posvećeni Srebrenici i ljudima u njoj. Nadam se da smo odabrane porodice usrećili i pomogli na najbolji način. Ministarstvo će nastaviti da izdvaja sredstva i pruža podršku projektima povratka u Srebrenici - zaključio je ministar Edin Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu