Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 12:04 |

Glamoč, Skaka i Koldžo obišli Spomen-park Vraca povodom uređenja tog lokaliteta

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo (KS) Nihada Glamoč, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo obišli su danas Spomen-park Vraca.

Obilazak tog spomen-obilježja, simbola antifašističke prošlosti i stradanja građana Sarajeva, upriličen je povodom završetka radova na njegovom uređenju.

Kako je tom prilikom istaknuto, neophodno je njegovati kulturu sjećanja i sistemski pristupiti zaštiti i rekonstrukciji objekata – nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koji svjedoče o značajnim historijskim događajima i baštine najviše civilizacijske vrijednosti.

Ministrica Glamoč kazala je kako je uređenje prostora Spomen-parka Vraca zajednički projekt ministarstva na čijem je čelu, Grada Sarajeva i Općine Novo Sarajevo.

Istaknula je kako se na tome neće stati, te najavila angažman na iznalaženju sistemskog rješenja za sanaciju, rekonstrukciju i trajno održavanje tog lokaliteta.

Gradonačelnik Skaka potcrtao je značaj njegovanja kulture sjećanja, uključujući i događaje iz minulog rata (1992-1995.), te podsjetio u tom kontekstu kako idemo u susret obilježavanju još jedne godišnjice genocida u Srebrenici.  

- Samo oni koji dobro poznaju vlastitu historiju spremni su za kvalitetnu budućnost – kazao je Skaka.

Načelnik Koldžo podsjetio je kako je Općina Novo Sarajevo već duži niz godina angažirana na saniranju oštećenja i uređenju Spomen-parka, uključujući rekonstrukciju rasvjete i oštećenih elemenata objekata u sklopu tog parka.

Uz zadovoljstvo što su i drugi nivoi vlasti prepoznali značaj očuvanja spomenika bogate kulturno-historijske baštine BiH, Koldžo je izrazio očekivanje da će se i federalni nivo vlasti uključiti u spomenute aktivnosti kako bi se ‘Vracama’ u potpunosti vratio nekadašnji sjaj.

Na uređenju Spomen-parka angažiran je KJKP Park, a u ovoj fazi sanirani su  pločnici, uklonjeno samoniklo rastinje i zasađeno novo ukrasno grmlje, te izvšena obnova zelenih ostrva i površina, obrezivanje i uklanjanje osušenih grana na stablima te čišćenje odvodnih kanala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijer BPK i stručnjaci u oblasti geologije o iskoristivnosti vode na gradilištu tunela Hranjen

Video materijal s oblaska zahvršenih radova u park-šumi Trimuša u Mostaru

Izaslanstvo Vlade FBiH sutra u obilasku lokaliteta na kojem se planira graditi olimpijski bazen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo