Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 13:35 |

Kanem: Zaštita zdravlja i prava žena i maloljetnica i u toku Covida-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Mir u našem svijetu počinje s mirom u kući, kao što je izjavio generalni sekretar Ujedinjenih nacija u svom pozivu na globalni prestanak rodno zasnovanog nasilja - pandemiji u okviru pandemije Covid-19. U svom životu, jedna od tri žene pretrpi fizičko ili seksualno nasilje. Danas, kada su zemlje uvele jake restriktivne mjere i kada su tenzije u domaćinstvima povećane, rodno zasnovano nasilje je u porastu, a zdravstveni sistemi su, boreći se protiv Covid-19, potisnule usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja u stranu - kazala je izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem, povodom Svjetskog dana stanovništva.

Dodala je da je "kriza prouzročena Covidom uzela ogroman danak kod ljudi, u zajednicama i ekonomijama širom svijeta, ali da nisu svi pogođeni na isti način i kao i obično, žene i maloljetnice najviše pate".

- Covid-19 će vjerovatno omesti globalna nastojanja da se postignu tri "nule", što je u središtu rada UNFPA - nula neispunjenih potreba za kontracepcijom, nula smrtnosti majki koje su se mogle spriječiti i nula slučajeva rodno zasnovanog nasilja i štetnih praksi protiv žena i maloljetnica - do 2030. godine. Tako će, prema projekciji UNFPA, pandemija u ovom desetljeću barem za trećinu smanjiti svjetski napredak ka potpunom suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. Osim toga, ukoliko ograničenja kretanja budu na snazi barem šest mjeseci, uz velike prekide u pružanju zdravstvenih usluga, 47 miliona žena u zemljama niskog i srednjeg prihoda može ostati bez savremenih kontracepcijskih sredstava, što bi dovelo do sedam miliona neplaniranih trudnoća - stoji u izjavi izvršne direktorice UNFPA Natalie Kanem.

Na Svjetski dan stanovništva 2020. skrećemo pažnju na ranjivosti i potrebe žena i maloljetnica tokom pandemije Covid-19, kao i na razloge zbog kojih su zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava i završetak pandemije rodno zasnovanog nasilja od imperativa, posebno u ova izazovna vremena - istakla je Kanem.

UNFPA svojim radom osigurava kontinuiranu opskrbu savremenim kontracepcijskim sredstvima i potrošnim proizvodima neophodnim za reproduktivno zdravlje, kao i osobnom zaštitnom opremom babica i drugog zdravstvenog osoblja, potrebnom radi njihove lične zaštite.

- Ohrabruje nas činjenica da je do sada 146 država članica potpisalo poziv generalnog sekretara da se ostvari mir u kući, u čemu ih podržavamo. U okviru našeg odgovora na Covid-19, uvodimo novine kako bismo pružali usluge na daljinu, kao što su vruće linije, telemedicina i savjetovanje, i prikupljamo i koristimo razvrstane podatke kako bismo pomogli vladama da prepoznaju i dođu do onih koji su u stanju najveće potrebe. Slanjem pozitivnih poruka u javnost protiv rodne nejednakosti i rodnih stereotipa i štetnih društvenih normi može se smanjiti rizik od nasilja. U tome odrasli i maloljetni muškarci mogu i moraju biti ključni saveznici. Zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja je pravo, a ljudska prava, upravo kao trudnoća i rađanje, ne prestaju u doba pandemije. Stoga, moramo skupa zaustaviti Covid-19 i zaštititi zdravlje i prava žena i maloljetnica - odmah sada - poručila je Kanem.

Dodala je da niti jedna organizacija ili zemlja to ne može uraditi sama.

- Pandemija nas surovo podsjeća na značaj saradnje u svijetu. Ujedinjene nacije, koje ove godine obilježavaju svoju 75. godišnjicu, su osnovane kako bi poticale međunarodnu saradnju u cilju rješavanja međunarodnih problema. Dok se globalna zajednica ujedinjuje u solidarnosti da bi preživjela ovu pandemiju, mi postavljamo temelje za otpornija, rodno jednaka i zdravija društva, te prosperitetniju budućnost za sve - navela je u izjavi izvršna direktorica UNFPA Natalie Kanem, saopćeno je iz UNFPA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mesihović s predstavnicima UNFPA: Opredijeljenost ka unapređenju položaja mladih u KS

Glas mladih za mir - Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

UNFPA i Agencija za statistiku BiH - Važnost ažuriranih podataka za socioekonomskih razvoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo