Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 15:13 |

Podignuta optužnica protiv Ostoje Prpoša za krijumčarenje migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Ostoje Prpoša (1952.) koji se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, preko teritorije Bosne i Hercegovine, nezakonito transportirao ilegalne migrante, državljane Sirije.

Optuženi se tereti da je postupao protivno zakonima u BiH kao i članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što je na području Prijedora, preuzeo državljane Sirije s namjerom da ih preveze na područje Bihaća, radi daljeg odlaska prema zemljama EU.

Optuženi Prpoš je otkriven i spriječen u izvršenju krivičnog djela od policijskih djelatnika MUP-a USK Bihać, koji su zaustavili vozilo kojim je upravljao, otkrili ilegalne migrante i predali ih Službi za poslove sa strancima BiH, a od optuženog uzeli novac, koji je prethodno dobio od krijumčarenih osoba.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - krijumčarenje osoba, a optužnica u ovom predmetu proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'