Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 10:43 |

Fejzić: Zaštitite nas od posljednje faze genocida - negiranja genocida

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici i aktuelni zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić kazao je na današnjoj komemoraciji u Potočarima kako kultura sjećanja nalaže da se ne zaboravi i da se podsjeća da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima Podrinja.

-Danas smo ovdje da sa ovoga mjesta gdje je počinjen genocid pošaljemo poruku da se nikome i nikad ne ponovi Srebrenica 1995. Ovdje smo zbog njih, naše djece da znaju, da se čuje o genocidu u Podrinju, da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikada ne zaboravi - kazao je Fejzić na komemoraciji u Potočarima.

Podsjetio je da će danas svoj smiraj naći devet žrtava koji će se pridružiti do sada ukopanim 6.643 žrtvama ubijenim u julu 1995. godine.

Fejzić je ukazao da se u školama entiteta Republika Srpska ne uči istina o Srebrenici, istina dokazana činjenicama i presudama, kao ni da se ta istina neće čuti ni na kojem nivou vlasti u RS.

-Tu smo danas da svjedočimo i samo istinu govorimo. Srebrenica je mrlja u istoriji organizacije UN. Srebrenica je mrlja svih svjetskih moćnika tog vremena. Srebrenica je danas borba za pravdu. Srebrenica je više od 8.372 ponovljena istina - kazao je Fejzić.

Još jednom je apelovao da se na nivou BiH donese zakon o zabrani negiranja genocida, rekavši da ako to ne mogu bh. vlasti, to učini visoki predstavnik jer to najmanje može da učini za žrtve i za pravdu.

-Niste nas zaštitili od genocida u julu 1995. Šta danas činite da nas zaštitite od posljednje faze genocida – negiranja genocida. Zaštitite nas, učinite to i ublažite našu bol - poručio je Fejzić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo