Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 10:57 |

Princ Charles:Trebamo biti odlučni u solidarnosti sa onima koji su puno izgubili

FENA Kanita Aliagić

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Britanski prestolonasljednik princ Charles u svom je obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici naglasio da su užasni događaji iz jula 1995. godine okvalifikovani kao genocid od strane međunarodnih sudova.

- Međunarodna zajednica je iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako uspjeli preživjeti, koji su pretrpjeli strašan gubitak najmilijih. Sjećanjem na bolnu prošlost i učenjem lekcija iz nje zajedno moramo naučiti da se to više nikada ne smije ponoviti - kazao je princ Charlec

On je u video obraćanju na komemoraciji izrazio žaljenje što nije mogao prisustvovati 25. godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici, planirao je putovanje tokom kojeg je htio odati počast žrtvama i susresti se sa majkama Srebrenice, članovima porodica preživjelih.

- Dugi niz godina mi je na srcu ono što su se dešavalo tokom rata 1992.-1995. godine. Sa posebnim interesom pratim korake koje ste napravili na dugom i teškom putu pomirenja. Veoma se divim teškom i neophodnom radu na dokumentovanju onoga što se dešavalo u BiH - naveo je on.

Duboko su me dirnuli, dodao je, izuzetni i hrabri napori onih koji neumorno rade u potrazi za pravdom, ponovnoj izgradnji povjerenja i vraćanju nade svojim zajednicama. Stoga je rad organizacija, poput "Remembring Srebrenica", tako važan.

- Zato 25 godina nakon što su strašni zločii počinjeni trebamo biti odlučni u solidarnosti sa onima koji su toliko puno izgubili. Znam da veliki broj tih porodica traga za najmilijim, njihovi bolni napori traju u traganju za svojim najmilijim i dan danas traju. Ne mogu zamisliti bol onih koji još uvijek traže odgovore i smiraj koji će ti odgovori možda da donesu - kazao je princ Charles.

Podsjetio je da je u svom domu u Londonu ugostio neke od porodica nestalih iz BiH i regiona i bio je, kaže, posebno dirnut njihovom odlučnošću u potrazi za pravdom ali i nevjerovatnom suosjećanjem koji imaju jedni za druge.

Njihovo dostojanstvo i njihova humanost, naglasio je, pouka su za sve nas ali i podsjetnik da pomirenje nije samo teoretski i apstraktni pojam, to je pitanje praktičnih i napornih djelovanja, bolnih izbora i teških ali neophodnih kompromisa.

- Dok se sjećamo žrtava u Srebrenici, onih koji su umrli ali i onih koji su preživjeli, odajemo im počast tako što ćemo se ponovo obavezati na teški i neophodni proces pomirenja. U tome inspiraciju i ohrabrenje trebamo crpiti iz saosjećanja i dostojanstva onih koji i danas pate, ali i optimizmu svih onih u BiH koji teže da se izgradi pravičnija, svjetlija budućnost - zaključio je princ Charles.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dobrotvorna organizacija princa Charlesa pod ispitivanjem zbog sumnjivih donacija

Princ Charles izrazio duboko žaljenje zbog ropstva u Commonwealthu

Britanski princ Charles sa suprugom Camillom u maju u posjeti Kanadi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo