Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 11:03 |

Pompeo: Graditi mirniju budućnost za sve narode

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 11. jula (FENA) – Sjedinjene Američke Države obavezale su se da neće zaboraviti genocid u Srebrenici, a za današnje generacije mora se graditi prosperitetnija budućnost - rekao je američki državni sekretar Michael Pompeo u u video poruci prikazanoj u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se obilježava 25. godišnjica genocida počinjenog u julu 1995. godine.

SAD, kako je rekao, dijele tugu sa porodicama koje svih ovih godina neumorno traže pravdu za više od 8.000 nevino izgubljenih života.

- Oni koji se sjećaju dešavanja od prije četvrt vijeka imaju obavezu graditi mirniju i prosperitetniju budućnost za današnju generaciju, koja će biti dobra za sve narode bez obzira na religiju i ujediniti nas zajedničkim vrijednostima temeljenim na pravima pojedinaca. Učinimo da ta budućnost zbog koje će se brojne lekcije pamtiti bude svijetlija – poručio je Pompeo.

On je među više od 35 predsjednika i premijera država svijeta, koji su snimili video-poruke emitirane u okviru obilježavanja 25. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Delegacije i zvanice, kao i učesnici Marša mira 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice, a samim tim, mali broj ljudi ove godine moći će klanjati dženazu ubijenim Srebreničanima.

Nakon obraćanja, bit će obavljen za ukop za devet žrtava genocida: Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo