Magazin     | 13.07.2020. 08:18 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. srpnja (FENA) - 

- 1878. Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država. Istog dana 1941. godine narod Crne Gore počeo je ustanak protiv fašizma.

- 1930. U glavnom gradu Urugvaja Montevideu počelo je Prvo svjetsko nogometno prvenstvo na kojemu je sudjelovalo 13 timova.

- 1942. Rođen Harrison Ford, američki glumac. Najpoznatije uloge je ostvario kao Han Solo u tri filma "Ratovi zvijezda" i kao Indiana Jones u "Otimačima izgubljenog kovčega".

- 1975. Iz Cape Canaverala u Floridi lansiran je američki svemirski brod Apolo, koji je sudjelovao u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

- 1979. Umro Juraj Neidhardt, poznati arhitekta, koji je projektirao i izvodio niz objekata različitih namjena te urbanističke planove i studije, kao i rekonstrukciju čaršije u Sarajevu. 

- 1985. Sovjetski atletičar Sergey Bubka postigao je novi svjetski rekord u skoku s motkom kada je u Parizu prvi put preskočio šest metara.

- 1995. Na Cetinju je pred oko 300 vjernika proglašena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva.

- 2006. Otvoren naftovod Baku - Tbilisi - Cejhan, dugačak 1.774 kilometra, a kojim se nafta transportira od Kaspijskog mora do sredozemne turske luke Cejhan, zaobilazeći Rusiju i Iran. Ovaj naftovod turske vlasti prozvale su put svile 21. stoljeća.

- 2008. U prometnoj nesreći u Poljskoj poginuo je bivši šef poljske diplomacije i slavni antikomunistički disident Bronjislav Germek.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana