Bosna i Hercegovina     | 13.07.2020. 09:43 |

Ministarstvo traži da Inspektorat RS istraži upotrebu hemikalija na Ukrini

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 13.jula (FENA) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije je osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

Zatražili su od entitetskog Inspektorata da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

„Vode RS“ su, kako se navodi u saopćenju iz resornog ministarstva, već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

- Upotreba hemikalija pogubna je za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu 'cvjetanja rijeke', odnosno 'ukrinskom vodenom cvijetu', koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira - podsjeća se u saopćenju.

Neshvatljivo je, dodaju, i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike KSB-a plaća premiju za 25.000 umirovljenika

Video materijal s konferencije 'Labirinti medijske (ne) pismenosti i prevencija izazivanja nasilja'

Srbija: Ministarstvo obrane demantira navode o umiješanosti Vučevića u napad u Banjskoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana