Svijet     | 13.07.2020. 09:44 |

Vladajuće stranke Baskije i Galicije pobjedile na regionalnim izborima

FENA Internet

MADRID, 13. jula (FENA) - Vladajuće stranke španske regije Baskija i Galicija pobijedile su u nedjelju na regionalnim izborima koji su se odvijali u atmosferi pandemije, sa obveznim maskama na licu i kabinama za glasanje bez zavjesa.

U Baskiji je vladajuća separatistička stranka PNV koju predvodi Inigo Urkullu osvojila 31 mjesto u regionalnom parlamentu, tri više nego u 2016. Međutim, opet će trebati druge stranke da formiraju većinu, prema podacima koje navode španski mediji kasno u nedjelju navečer, prenosi dpa.

U Galiciji, konzervativni Partido Popular (PP) na čelu s Albertom Nunezom Feijoom potvrdio je svoju poziciju najjače političke sile i zadržao svoju apsolutnu većinu sa 41 mjestom.

Ljevičarska separatistička stranka BNG popela se na drugo mjesto sa 19 mjesta, 13 više nego prije četiri godine.

Desničarska populistička stranka Vox također je osvojila mjesto u Baskiji, gdje je cenzus za ulazak u parlament samo tri posto. U Galiciji, gdje je donja granica  pet posto, Vox nije ušao u parlament.

Španska vladajuća stranka PSOE, predvođena premijerom Pedrom Sanchezom, trebala bi dobiti 10 do 12 mjesta u Baskiji, dok će u Galiciji imati 12 do 14 mjesta.

Odziv birača u Galiciji bio je nešto manje od 59 posto, i pet posto više nego prije četiri godine. Međutim, u Baskiji je pao za sedam posto na nešto više od 53 posto uslijed zabrinutosti zbog širenja koronavirusa.

Izbori su trebali da budu održani 5. aprila, ali su odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije