Svijet     | 13.07.2020. 16:45 |

Preminula Zindzi Mandela, kćerka Nelsona i Winnie Madikizela-Mandele

FENA Internet

JOHANNESBURG, 13. jula (FENA) - Zindzi Mandela, kćerka bivšeg južnoafričkog predsjednika i heroja borbe za oslobođenje Nelsona Mandele, preminula je u ponedjeljak, saopćila je porodica Mandela.

Zindzi Mandela, najmlađa kćerka aktivistice protiv apartheida Winnie Madikizela-Mandela i Nelsona Mandele, stekla je međunarodnu slavu kada je čitala odbijanje Nelsona Mandele ponude ondašnjeg predsjednika P.W. Botthea za uslovnim oslobađanjem iz zatvora u 1985.

Fondacija ostavštine Mandela, prenoseći u ime porodice, saopćila je da će aranžmani za sahranu Zindzi biti objavljeni tokom ove sedmice. Fondacija ne navodi kada je ona preminula.

Zindzi (59), koja je služila kao ambasador Južne Afrike u Danskoj, preminula je danas u ranim jutarnjim satima u bolnici u Johaannesburgu, navodi u saopćenju ured predsjednika države Cyrila Ramaphosea.

Ona je imenovana za ambasadoricu 2015. i bila je kandidat za šefa diplomatske misije u liberijskoj prijestolnici Monroviji.

Ramaphosa je izrazio tugu njenim odlaskom nekoliko dana prije rođendana Nelsona Mandele i izjavio je da je ona unijela u domovinu „nepoljuljanu riješenost u našu borbu za slobodom“.

- Nakon našeg oslobođenja, ona je postala ikona transformacije našeg društva i ulaska u prostore i prilike koji su negirani generacijama Južnoafrikanaca – navodi Ramaphosin ured njegove riječi.         

Tokom političke karijere, ona ja služila kao zamjenica predsjednika Kongresa mladih Soweta i bila je tajni operativac oružanog krila stranke Afrički nacionalni kongres (ANC), uMkhonto we Sizwe, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo