Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 09:24 |

IGK: Anticivilizacijski čin bh. ambasadora u Kanadi ponizio BiH i Kanadu

FENA Saopćenje

TORONTO, 14. jula (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava jer, kako se navodi u saopćenju, nije postupio po Instrukciji nadležnih izdatoj u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, očekivali su da Ambasada Bosne i Hercegovine u Otavi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja.

Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan uklonjena. Taj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava ponizio je sve bh. građane u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida. Ponizio je Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država Bosna i Hercegovina tako su izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi - navodi se.

Kako u saopćenju za javnost IGK podsjeća, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala je 9. jula ove godine Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- U Instrukciji se, između ostalog, navodi da su 'sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine (uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konzularnih misija), na 11. juli 2020. godine, dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja odnosno jarbola, u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima - ističe se.

IGK u saopćenju ističe i to da 'od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, Ambasada u Otavi nikad nije obilježila 11. juli - Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila taj datum danom sjećanja'.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Schmidt: Proslava 9. januara jasan propust u provedbi obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo