Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 10:15 |

Tužilaštvo BiH - Podignuta optužnica za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Stanka Vinceka (1962.), državljanina Republike Slovenije, i Gorana Jošića (1967.), bh. državljanina, koji se terete za poreznu utaju ili prevaru, a Jošić i za krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Prema tužbenim navodima, Vincek je u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić izvršnog direktora preduzeća "Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163,12 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH, a optuženi Jošić u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke.

Vincek se dodatno tereti da je tokom prve polovine 2017. godine, radeći u istom svojstvu spomenutog preduzeća u Laktašima, pružanjem lažnih podataka, izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV-a u iznosu od 10.275,00 KM, čime je na opisani način oštetio Budžet BiH za taj iznos.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo