Kultura     | 14.07.2020. 12:36 |

Radionice za mlade 'The Freedom Collection' o vrijednosti ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Aktivnosti vezane za projekat "The Freedom Collection" i radionice sa polaznicima bh. omladinskih teatarskih skupina održane su tokom protekle sedmice u Kulturno-sportskom centru Kakanj, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i Kulturnom centru u Trebinju, saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Nastao kao rezultat suradnje između Sarajevskog ratnog teatra i udruženja "Aparat teatar", projekat "The Freedom Collection" osmišljen je s ciljem pokretanja dijaloga kroz moderirane umjetničke iskaze. Projekat koji je podržala nezavisna organizacija European Endowment for Democracy, korištenjem četiri riječi: sloboda, jednakost, pravda i mir, pokušava istražiti ove koncepte kroz osnovne teatarske oblike; pokret, ples, jezik i fizički teatar. Baveći se problemom nerazumijevanja ideja i vrijednosti ljudskih prava, "The Freedom Collection", pojam slobode propituje kroz oblike teatarskog djelovanja u radu sa članovima omladinskih teatarskih grupa kao projektnih partnera.

Sastojeći se iz četiri faze, projekat podrazumijeva rad sa mladim ljudima do dvadeset godina kroz njihovo učešće u teatarskim radionicama i edukaciji učesnika u radu sa mentorima. Radionice u nekoliko bh. gradova vodi mentor sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti teatarske umjetnosti Marcus Violette, glumac i redatelj iz Njemačke.

Radionicama, a potom i pravljenjem predstave želi se staviti akcenat na  slobodu, jednakost, pravdu i mir vodeći se principom "ravnoteže" fizičkog teatra sa tačke krhke "ravnoteže" drugog, koja ima za cilj ostvarenje ideala slobode, ali i poštivanja prava drugog, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Sarajevska premijera predstave 'Othello' u ponedjeljak u SARTR-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo