Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 14:05 |

Mladi lideri provode svoje ideje u djelo

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Polaznice i polaznici 16. generacije obuke "Uči, misli i djeluj!" za omladinske liderice i lidere u narednom periodu u 11 gradova širom Bosne i Hercegovine provodit će svoje ideje u djelo i na taj način pomoći svojim zajednicama. Podršku u tome pružit će im Institut za razvoj mladih Kult i Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH, koji su izdvojili oko 15.000 KM za ideje ovih mladih ljudi. 

Petar Vidović iz Foče jedan je od polaznika obuke koji će dobiti finansijsku i mentorsku podršku od tima Instituta i u narednih nekoliko mjeseci organizirat će prvi Samit studenata-istraživača medicine u BiH.

Vidović ističe da će u Foči ugostiti svoje kolegice i kolege sa medicinskih fakulteta iz Mostara, Sarajeva i Foče i da će im osnovna tema biti naučni aktivizam.

- Naš cilj je ohrabriti učesnike Samita da osnuju stručna udruženja kako bi se aktivnije bavili istraživačkim projektima u budućnosti. Također, želja nam je da uspostavimo neformalnu uniju studenata istraživača na nivou BiH, kako bismo zajedno istraživali teme značajne za naše društvo i kreirali naučne publikacije - ističe Vidović i dodaje da će se na Samitu okupiti 15 studenata, koji već posjeduju značajno iskustvo u istraživačkim projektima ili su već objavljivali stručne članke. 

Pored Samita u Foči, mladi će u 10 drugih zajednica provoditi inicijative u oblastima promocije i izgradnje pomirenja i povjerenja među mladima, unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava, ali i izgradnje vještina i kapaciteta mladih. Neki od projekata će ukazivati na važnost prava da mladi biraju i budu birani, unaprjeđenja infrastrukture za mlade, ali i razvoj neophodnih vještina kako bi mladi odgovorili potrebama današnjeg društva. 

Današnjim potpisivanjem ugovora Institut za razvoj mladih Kult nastavlja kontinuirano pružati finansijsku i mentorsku podršku mladima širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kulta. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Institut za razvoj mladih KULT: Učenici u svojim radovima poručili da se o nasilju ne šuti (VIDEO)

Vijeće mladih FBiH i Institut Kult finansijski podržavaju projekte mladih

Koliko i kako nas košta korupcija (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo