Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 15:29 |

Tegeltija: Imenovanjem direktora riješen spor unutar VMBiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je danas za nove direktore Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Ćuluma i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draška Milinovića.

Na poziciju direktora Službenog lista BiH imenovan je Dragan Prusina, dok je za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan Marko Vujević.

Ministri su obaviješteni o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te k znanju primili Informaciju o isteku mandata direktoru Direkcije za evropske integracije BiH.

Potvrdio je to novinarima nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) pojašnjavajući da su zbog ranijih nesporazuma održane dvije sjednice Vijeća mnistara od kojih su na jednoj bila kadrovska imenovanja što je tačka spora više mjeseci.

Rješenje imenovanja u važnim bh. institucijama uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik prošle sedmice.

Prema tom dogovoru Tegeltija bi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine trebao predložiti imenovanje Selme Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnosti BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Evropske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od 48 sati, a odluka će stupiti na snagu od 16. jula.

Bosna i Hercegovina je granice za strance zatvorila 22. marta. Iz te zabrane su bile izuzete diplomate, medicinski radnici, pripadnici vojnih snaga NATO i EUFOR-a u BiH, civilne službe zaštite, prekogranični radnici, osobe u tranzitu te prijevoznici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4700

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TEhnckvg_4cxy0bGLFSrQyPtq7edOWaN?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo