Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 16:34 |

Održan sastanak FUZIP-a i Rijaseta IZ BiH povodom organizacije klanja kurbana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) održali su danas sastanak povodom organizacije klanja kurbana i poštivanja zakonskih obaveza i preporuka Islamske zajednice u BiH u vezi s postupanjem s kurbanskim mesom i zbrinjavanjem nusproizvoda nakon klanja kurbana.

Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice Zejnil Rebihić i šef odjela za ekonomske poslove Bilal Memišević, te direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić.

Na sastanku su istaknuti problemi s kojima se Islamska zajednica suočava, posebno u pogledu zbrinjavanja kurbanskih kožica, te su dogovoreni modaliteti i načini za unapređenje postupanja svih aktera u pogledu zakonitog postupanja uz poštivanje higijenskih i veterinarskih standarda, saopćeno je iz FUZIP-a.

Obostrano je konstatovano da Islamska zajednica BiH permanentno, iz godine u godinu, svim raspoloživim kapacitetima uspješno radi na standardizaciji procesa postupanja svih aktera u lancu  (od uzgoja životinje do podjele kurbana i zbrinjavanja nusproizvoda klanja), kako u organizaciji Islamske zajednice BiH, tako i svih drugih fizičkih i pravnih osoba i organizacija koje učestvuju u uzgoju, klanju i distribuciji kurbanskog mesa.

Naglašena je i obaveza predaje i prijema mesa kurbana za javnu potrošnju isključivo uz veterinarsku potvrdu kao i maksimalno angažovanje vlasnika kurbana u smislu zbrinjavanja nusproizvoda, tako da tek u slučaju nemogućnosti rješavanja navedenog problema u okvirima vlastitih i lokalnih kapaciteta isti budu delegirani predstavnicima Islamske zajednice BiH na terenu.

Dogovoreno je da se u periodu do Kurban bajrama intenzivira komunikacija između FUZIP i IZ BiH, a nakon bajramskih praznika održi sastanak na kojem će se analizirati stanje i usvojiti strategija za naredni period.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta