Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 10:16 |

Koč: Na današnji dan turski narod onemogućio pokušaj državnog udara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč objavio je danas autorski tekst u kojem navodi da je prije četiri godine na današnji dan, 15. jula 2016., turski narod upisao u svoju historiju jednu od najsjajnijih pobjeda jer je na taj dan onemogućio pokušaj državnog udara, izveden u obliku terorističkog napada.

- Zahvaljujući svojoj jakoj demokratiji i institucionaliziranoj državnoj sistematici, Republika Turska je izašla iz tog traumatičnog pokušaja udara ne samo neokrnjena, već i jača. Uz pomoć potisne sile jedinstva i integriteta turskog naroda, naša zemlja nastavlja napredovati sigurnim koracima ka budućnosti - napisao je Koč.

Dodao je da se Turska na svojoj teritoriji pažljivo i u zakonskim okvirima u velikoj mjeri obračunala s terorističkom organizacijom FETÖ koja stoji iza pokušaja udara.

- Nastavit ćemo našu borbu sve do dana kada će FETÖ biti uklonjen iz svih oblasti u kojima djeluje pod raznim maskama. U tom procesu, nastavit ćemo sve naše prijatelje i partnere, uključujuću Bosnu i Hercegovinu, upozoravati na FETÖ i pozivati na saradnju, što međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma kao globalne prijetnje i podrazumijeva. Nastavit ćemo plodnu saradnju sa bosanskohercegovačkim vlastima s krajnjim ciljem prestanka postojanja ove organizacije u zemlji - napisao je Koč.

Dodao je da je turski narod odlučan da svoje demokratske tekovine prenese u budućnost te da se projekcija te odlučnosti može vidjeti u djelovanju njihove države.

- Naša zemlja, sa svojom snažnom tradicijom, nastavit će rasti i jačati dok korača prema budućnosti i biti garant mira i sigurnosti u svojoj regiji i svijetu pod svim uslovima i u svakom razdoblju - tvrdi Koč.

 Podsjetio je da je trenutno cijelo čovječanstvo suočeno s velikom katastrofom za koju smo skloni misliti da će se dogoditi samo drugima.

- Zbog brzine širenja zaraze i jačine njezinih posljedica, suočeni smo s jednom novom vrstom ispita. U pandemiji virusa Covid-19, još jednom nam postaje jasno koliko je važno zajedničko djelovanje u borbi protiv globalnih problema i kriza - kazao je Koč.

Istakao je da među zemljama, baš kao i među ljudima, postoje akteri u koje su u teškim vremenima sve oči uprte, a da je takav akter, Turska je još jednom pokazala cijelom svijetu tokom pandemije.

- Dok se cijeli svijet užurbano osvrtao oko sebe a zdravstveni sistemi se urušavali jedan po jedan, naša je zemlja blagovremeno poduzela odgovarajuće mjere u zemlji, dok je istovremeno jurila u pomoć narodima širom svijeta. Pritom nije bila vođena nikakvim interesom, već joj je bio cilj doprinijeti rješenju zajedničkog problema čovječanstva. Turska je to učinila nadahnuta kodom kulture i civilizacije koji baštini, misleći na sve - naveo je Koč.

Dodao je da je sigurno da će globalna pandemija kroz koju prolazimo pokrenuti nove ili osnažiti postojeće trendove, a ono što zemlje mogu učiniti u tom procesu je potruditi se da se dobrobit i blagostanje građana dovedu do najvišeg nivoa i da se pritom ne nanese šteta globalnim vezama.

- U vrijeme kada se čak i duboko ukorijenjena tradicionalna savezništva počinju dovoditi u pitanje, svaki bi akter trebao djelovati s razumijevanjem rizika koje nose globalni ispiti. Turska se ponaša u skladu s tim pristupom. Naša zemlja, koja još jednom pokazuje postignuća svoje snažne instituicionalne građe tokom ove potresne krize, i dalje će biti jedan od nepokolebljivih dijelova globalne saradnje i dijaloga - poručio je Koč u svom autorskom tekstu, saopćeno je iz Ambasade Turske u BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo