Svijet     | 15.07.2020. 10:47 |

STO počinje razgovore s kandidatima za novog generalnog direktora

FENA Internet

ŽENEVA, 15. jula (FENA) - Takmičenje za vodeću poziciju u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u srijedu je počelo punom parom dok se institucija sa sjedištem u Ženevi suočava s višestrukim krizama.

Razgovori sa osam osoba koje će se kandidirati za nasljednika generalnog direktora Roberta Azeveda trajat će do petka.

Prvi dan predstavit će se dva favorita u utrci: Ngozi Okonjo-Iweala, bivša nigerijska ministrica finansija i bivša članica rukovodećeg tima Svjetske banke; te Meksikanac Jesus Seade Kuri.

Prema diplomatskim izvorima u Ženevi, mnoge zemlje se slažu da je došlo vrijeme da visoko kvalifikovana žena iz Afrike vodi tu problematičnu organizaciju.

S druge strane, Seadea vide kao mogućeg kandidata za geopolitički kompromis. On ima snažne veze sa SAD-om, jer je bio vodeći pregovarač za novi trgovinski sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade (USMCA).

Članice STO-a nastoje postići konsenzus do početka novembra o nasljedniku Brazilca Azeveda, koji će odstupiti krajem augusta iz ličnih razloga, skraćujući sebi mandat za jednu godinu.

Pravila slobodne trgovine STO-a trenutno su suočena s osporavanjima zbog američkih trgovinskih sporenja s velikim ekonomijama. Osim toga, SAD blokira mehanizam za rješavanje trgovinskih sporova STO-a i prijeti napuštanjem organizacije, jer predsjednik Donald Trump zahtijeva reforme i pravednije postupanje prema njegovoj državi, javlja dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Hrvatska: Pokrenuta inicijativa za zajednički izlazak Bošnjaka na idućim izborima

Direktor kosovske Policije: Povećali smo prisustvo specijalne jedinice na sjeveru Kosova

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana