Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 14:13 |

Predstavljen online Resursni centar Centra za edukaciju CIK-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Prezentacija Online resursnog centra Centra za edukaciju Centralne izborne komisije BiH održana je danas u okviru projekta "Žene na izborima u Bosni i Hercegovini" koji finansira Vlada Švedske a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa UN Women i institucijama u BiH.

U augustu 2019. predstavnici projekta su izrazili spremnost da pruže podršku jačanju kapaciteta Centralne izborne komisije BiH. Identificirano je nekoliko oblasti u kojima bi projekt mogao pružiti podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a kao najznačajne tehničko-informatičko unaprijeđenje bilo bi uspostava Online Resursnog centra Centra za edukaciju koji bi sadržavao Online biblioteku, Online platformu za edukaciju i Statistike. 

Očekuje se da će uspostavom Online resursnog centra biti stvoreni neophodni preduslovi u poboljšanju izbornog procesa u segmentu edukacije izborne administracije, informiranja birača i svih drugih učesnika u izbornom procesu, uključujući i političke subjekte. 

Istaknuto je da je cilj da Online resursni centar u budućnosti postane digitalni resurs gdje će korisnici pronaći informativne i edukativne sadržaje poput webinara i kurseva za različite ciljne grupe - biračke odbore, izborne posmatrače, javnost, medije itd. Publikacije, izvještaji i statistike iz oblasti izbora, ravnopravnosti spolova, finansiranja izborne kampanje i finansiranje političkih stranaka, sigurnost izbora će predstavljati vrijedan resurs za studente, istraživače i sve one koji su zainteresirani za oblast izbora u BiH.

U vremenu kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom COVID-19 uspostava tog online resursa dobija na značaju, posebno u godini kada se u BiH održavaju Lokalni izbori i kada se sve edukativne aktivnosti i informiranje izbornih aktera odvija online i putem informatičkih servisa, saopćeno je iz CIK-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'