Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 13:54 |

Ustavni sud RS-a odbacio navode Bošnjaka o knjiženju državne imovine na RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. jula (FENA) - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) utvrdilo je danas da odlukama Narodne skupštine RS-a, kojima su potvrđene uredbe sa zakonskom snagom koje se tiču Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta Koridor Vc i dionice autoputa "9. januar“ Banja Luka – Doboj, te odlukama o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda.

Iz Suda je saopćeno da je Vijeće svoj stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u odnosu na osporene odluke obrazložilo, pored ostalih razloga, prevashodno činjenicom da se odredbe osporenih odluka Narodne skupštine RS jednako odnose na svakog građanina tog bh. entiteta i da ne sadrže nacionalne odrednice, usljed čega se ne mogu dovesti u vezu s povredom vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Također, ovim odlukama se, prema ocjeni Vijeća, ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu, niti se, kako se dodaje, prave bilo kakve razlike među njima, tako da nijedan konstitutivni narod, pa ni bošnjački, nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom RS.

Iz Kluba Bošnjaka ranije su naveli da neće odustati od osporavanja ovih uredbi koje je usvojila Narodna skupština, u vrijeme vanrednog stanja, jer se njima pokušava državna imovina uknjižiti na RS. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo