Sport     | 18.07.2020. 12:40 |

Džemić: Moramo zadržati 'kostur' ekipe koja je osvojila Kup BiH (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Prošlogodišnji osvajači košarkaškog kupa BiH "Mirza Delibašić", košarkaši Spars Realwaya, početkom augusta započet će pripreme za novu takmičarsku sezonu u kojoj klub ponovo ima najviše ambicije u domaćim i regionalnim takmičenjima.

U klubu su već počeli na popunjavanju igračke križaljke, pa su za ekipu potpisali bh. košarkaš Almir Hasandić i Slovenac Nini Gabrijel, a ugovor je obnovio i Branislav Đekić koji će i u narednoj sezoni braniti boje Spars Realwaya.  

Kako je u razgovoru za Fenu kazao prvi trener seniorske ekipe sarajevskog kolektiva Nedim Džemić, klub prvo mora raditi na zadržavanju "kostura" ekipe koji je prošle sezone ostvario najveći uspjeh u historiji kluba kada je osvojio kup "Mirza Delibašić" savladavši u finalu favorizovanu ekipu Igokee, te u teškoj situaciji izborio opstanak u dugom rangu regionalnog takmičenja - ABA ligi 2.

- Bila je to turbulentna i teška sezona u kojoj smo se borili za opstanak u ABA ligi 2. Nakon niza poraza, uspjeli smo pobjeći sa dna tabele i osigurati opstanak u tom rangu regionalnog takmičenja. Spasili smo obraz sarajevske košarke i poslali poruku u kojoj želimo reći da smo mi klub koji se treba boriti za mjesto u prvoj ABA ligi, a ne za opstanak u nižem rangu takmičenja. Osvojili smo prvi put u historiji kluba kup BiH savladavši aktuelnog prvaka Igokeu i sve to je velika zasluga ovih igrača. Od momenta kada je sezona okončana, naš prioritet je bio da u klubu zadržimo igrače koji su ekipu nosili do tih uspjeha – rekao je Džemić.

Klub u tim naporima u velikoj mjeri uspjeva zadržati postojeći igrački kadar, a Džemić se nada da će do početka sezone dobiti dva pojačanja na vanjskim pozicijama i jedno na poziciji centra. Finansijska situacija u klubu diktira transfer politiku, pa se sarajevski klub često okreće igračima iz vlastitog omladinskog pogona.

- Mnogo naših mladih igrača zaslužuje iskorak u seniorskoj košarci. Ovaj klub je rasadnik najvećeg broja reprezentativaca u našoj zemlji u posljednjoj deceniji. Obećanja za finansijsku pomoć svakako imamo. Optimisti smo da u institucijama postoji kritična masa ljudi u institucijama i odgovornim pozicijama koji su shvatili da bi bila velika šteta da Sarajevo izgubi jedini klub koji ga u ovom sportu predstavlja u regionalnim takmičenjima. Nadam se da će prepoznati sve ono pozitivno što radimo za dobrobit djece u ovom gradu - objasnio je.     

Prateći kalendar koji je rukovodstvo ABA lige poslalo ekipama, Spars Realway će okupiti igrače i početi s pripremama 5. augusta, vodeći se zvaničnim početkom lige koji je zakazan za 24. septembar. Džemić upozorava da postoji velika mogućnost da taj datum bude pomjeren zbog epidemiološke situacije u BiH i zemljama regiona.

- Već postoje naznake da bi taj datum mogao biti pomjeren, međutim mi ćemo se u našem radu držati kalendara koji je poslala ABA liga, a isto tako ćemo pratiti uputstva i kalendar takmičenja bh. prvenstva, što je u svakom slučaju naš prioritet – istaknuo je.

Nada se da će njegova ekipa i naredne sezone imati snagu da se bori za sami vrh domaćih i regionalnih takmičenja. Očekuje da će u takmičenjima pod okriljem košarkaškog saveza BiH i naredne godine kao prvog konkurenta imati ekipu Igokee, ali još jednaput je podsjetio da su Sparsi u prošlosezonskom finalu Kupa BiH pokazali da tim iz Laktaša nije nepobjediv.

- Naš klub je po finansijama negdje u sredini domaćeg prvenstva i na dnu ABA lige 2. Po tom pitanju teško se nosimo s ekipama kao što su Igokea, široki Brijeg ili Sloboda, ali nadamo se da ćemo ponovo biti u vrhu prvenstva BiH - zaključio je Džemić.

Pogledajte http://fena.ba/video/4714/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Zle5bHm3T9d3ebUCE2gvHo1diRzKQHq-?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo