Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 13:19 |

Galić uručio certifikate o završenoj obuci pripadnicima GPBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. srpnja (FENA) - Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić uručio je u petak certifikate dvanaestorici pripadnika Granične policije o uspješno završenoj obuci o proceduri rješavanja izvanrednih kriznih situacija uzrokovanih otkrivanjem eksplozivnih naprava.

Obuka je trajala od 13. do 17. srpnja koja se održavala pod pokroviteljstvom Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS Program) Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Pripadnici GPBiH su kroz teoretski i praktični dio obuke u Mostaru i Sarajevu stekli nova znanja i vještine iz oblasti otkrivanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnih naprava, kao i kako provesti operativne procedure rješavanja kriznih situacija.

Ravnatelj GPBiH Zoran Galić danas je uručio certifikate službenicima GPBiH o uspješno završenoj obuci. Uz direktora, uručivanju certifikata prisustvovao je i koordinator za saradnju sa EXBS Programom Vladimir Popović.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država od osnivanja podržava razvoj GPBiH s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije, a samim tim povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na zračnim lukama u BiH. Naš Antibombni tim JGP Aerodrom Sarajevo raspolaže suvremenom specijalističkom opremom za otkrivanje eksplozivnih naprava i drugih opasnih predmeta, a ovakve vrste obuka su veoma značajne, naročito s aspekta sigurnosti", kazao je ravnatelj Galić zahvalivši se veleposlanstvu SAD-a u BiH i EXBS-u na dosadašnjoj podršci u radu i razvoju GPBiH.

U okviru spomenute obuke, izvedene su pokazne vježbe u kojima se koristilo mnoštvo improviziranih eksplozivnih naprava, vojno-formacijskih sredstava i eksploziva, skrivenih u torbi, vozilu, paketu i dr., pri čemu su pripadnici GPBiH pokazali visoku razinu obučenosti i profesionalnosti u rješavanju kriznih situacija. Inače, ovo je prvi put da se u BiH organizira ovakva vrsta obuke koja je po svojoj specifičnosti organizacije i izvođenja jako složena, priopćili su iz Granične policije BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!