Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 16:08 |

Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Grčke su vrlo dobri

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH  Josip Brkić i generalni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Grčke Themistoklis Demiris predvodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane danas u Ateni.

Tokom konsultacija konstatovano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Grčke vrlo dobri, bez otvorenih pitanja. Obostrano je izražena želja za kontinuiranim unapređenjem odnosa, posebno ekonomskih, te za intenziviranjem posjeta na višoj i visokoj razini.

Ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Republika Grčka imaju jednak stav po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa, posebno kada je riječ o očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministrice Josip Brkić informisao je sagovornike o najznačajnijim pitanjima vezanim za evropski put Bosne i Hercegovine i zahvalio na dosadašnjoj potpori Republike Grčke na tom putu, naglasivši da će Solun uvijek biti sinonim za evropsku budućnost zemalja zapadnog Balkana, kroz Solunsku agendu iz 2003. godine.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti opredijeljena prema članstvu u EU, mada svjesni ozbiljnih zadataka pred nama koji zahtijevaju da sve nadležne institucije u BiH udvostruče napore u implementaciji ključnih prioriteta. Podvukao je važnost nedavno održanog Zagrebačkog samita na kojem je, usvajanjem Deklaracije, nedvosmisleno potvrđena evropska perspektiva zapadnog Balkana.

Rekao je da je za Bosnu i Hercegovinu važna kontinuirana potpora Grčke unutar Evropske unije u svim narednim koracima i fazama pristupanja BiH u EU te ukazao na značaj regionalne saradnje za stabilnost i razvoj regije kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija.

Brkić, koji je i predsjedavajući Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, izvijestio je i o procesu euroatlantskih integracija, naglasivši predanost BiH za daljnju izgradnju i unapređenje odnosa s NATO-om u cilju osiguranja stabilnog okruženja i provedbi neophodnih reformi.

Demiris je izrazio punu potporu Grčke Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji. Rekao je da je stajalište Grčke da evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana treba biti prioritet Evropske unije, te da će Grčka i dalje ukazivati na važnost i vrijednosti EU proširenja.

Izrazio je nadu da će BiH u narednom razdoblju postići rezultate u ključnim oblastima kako bi joj što skorije bio dodijeljen status zemlje kandidata. Budući da je Grčka u maju preuzela šestomjesečno predsjedanje Komitetom ministara Vijeća Evrope, Demiris je informirao zamjenika Brkića o prioritetima predsjedanja, s fokusom na zaštitu ljudskih života, javnog zdravlja i ljudskih prava u vrijeme pandemije COVID-19. Brkić je ocijenio veoma bitnim dobru suradnju između BiH i Vijeća Europe u približavanju standarda BiH standardima EU i VE te generalnom tajniku zaželio uspješno predsjedavanje Grčke Komitetom ministara Vijeće Evrope.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanju ilegalnih migracija na prostoru Jugoistočne Europe, kao i vanjskim granicama EU, pri čemu je ukazano na važnost postizanja jedinstvenog EU pristupa u suočavanju s velikim i pojačanim migracijskim pritiskom. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mjerama koje obje zemlje poduzimaju u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19. U tom pogledu, istaknut je značaj saradnje, solidarnosti i uzajamne potpore EU Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije, ne samo u odgovoru na humanitarnu i zdravstvenu krizu, već i u ublažavanju socio-ekonomskih posljedica.

Tokom boravka u Ateni, Brkić se sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za ekonomske odnose Kostasom Fragogiannisom. Tom prigodom razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Grčke te o povezivanju gospodarstvenika dvije zemlje zainteresiranih za saradnju.

Upriličen je i kurtoazni susret zamjenika Brkića sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom.

U planu posjete predviđen je i susret Josipa Brkića s direktorom Evropske organizacije za javno pravo (EPLO - European Public Law Organization) Spyiridonom Flogaitisom. Glavne teme razgovora bit će unapređenje vladavine zakona i demokracije u trećim zemljama, obrazovanje i osposobljavanje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu