Bosna i Hercegovina     | 18.07.2020. 09:21 |

Mahmutbegović na obilježavanju 27. godišnjice zločina u naselju Vrbanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović prisustvovat će današnjem obilježavanju 27. godišnjice zločina u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 45 bošnjačkih civila u naselju Vrbanja kod Bugojna - saopćeno je iz Ureda potpredsjednice FBiH.

Prije toga, u drugim dijelovima Bugojna zarobljeno je i ubijeno još deset Bošnjaka. Na prostoru Vrbanje, Crniča i Vrpeći 46 Bošnjaka, koji nisu ubijeni, su zarobljeni i odvedeni u logor motela "Akvarijum“, gdje su mučeni, maltretirani, a zabilježeni su i slučajevi silovanja. Pri tome su uništena brojna materijalna dobra, uključujući i vjerske objekte.

-Danas se sjećamo žrtava Vrbanje, ali i svih nevinih građana Bugojna koji su stradali tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zločin u Vrbanji jeste specifičan po masovnosti, monstruoznosti, ali i sistimatičnosti ubijanja civila starosti od 19 do 82 godine, i zato ovo naselje mora imati posebno mjesto u našem kolektivnom sjećanju - poručila je Mahmutbegović.

Dodaje kako je ovaj zločin izvršen u okviru udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja ovih prostora i njihovog uvođenja u sastav paradržavnih sistema tzv. Herceg-Bosne koja se silom htjela nametnuti.

-Zahvaljujući hrabrim sinovima naše zemlje, borcima Armije RBiH, koji su vojno porazili one koji su ustali protiv institucija Republike BiH, mi danas živimo u slobodi. Međutim, nedopustivo je da je poslije 27 godina za ove užasne zločine odgovarao samo jedan pripadnik HVO-a. Poštujemo rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali i tražimo da uvaži glasove žrtava, te procesuira odgovorne za zločine nad Bošnjacima u Bugojnu - navela je Mahmutbegović.

Poručila je da je dužnost svih nas da govorimo i svjedočimo istinu "kako se zlo više nikada i nigdje ne bi ponovilo“.  

-Samo na temeljima istine i pravde, na prihvatanju iskustava svih nas iz bliže prošlosti, može se graditi iskreno i trajno pomirenje. Naša obaveza je da gradimo društvo čiji ideal jeste trajni mir, utemeljen na pravedenosti i jednakosti - kazala je Mahmutbgović, saopćeno je iz Ureda potpredsjednice FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu